Yükseköğretim Araştırma Yöntemi Semineri Gerçekleştirildi

AJANS ÜNİVERSİTE – F. Büşra COĞUPLUGİL, Özge KARAHAN, Fırat ORMANCI

Seminerde İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu ve Massimiliano Carloni sunum yaptı. Yükseköğretim araştırma yönetimi alanı ile ilgili gelişmeler, güçlükler ve fırsatların ele alındığı seminer, çok sayıda katılımcıyla gerçekleştirildi.

Etkinliğin açılışında konuşan Prof. Dr. Mahmut Ak, “Gerek dünya gerekse ülkemiz yükseköğretiminde paradigmal değişimler yaşadığımız bu günlerde böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmak bizi ziyadesiyle memnun etti” dedi. Prof. Dr. Ak “Özel sektör, kamu sektörü ve yükseköğretim arasındaki geçişkenlik diğer bir deyişle işbirliği başarısı nasıl seyretmektedir? Bu sektörler arasındaki yeni işbirliği modellemelerinde nasıl bir geliştirmeye gidilebilir? Bu paradigma değişimi araştırma yönetimini nasıl etkilemektedir? gibi soruları cevaplarını etkinlikte bulacağız” şeklinde konuştu.

“Yenilikçi Gençler Girişimci Projeler”

Konuşmasının devamında Prof. Dr. Ak İstanbul Üniversitesi’nin gençlere verdiği önemi belirterek gençlerin önünü açmak ve onlara daha fazla imkan sağlamak için “Yenilikçi Gençler Girişimci Projeler” sloganıyla bir araştırma projelerinin var olduğunu ve bu projelerin başarılarından söz etti. Konuşmasına katılımcılara teşekkürlerini sunarak tamamladı.

YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Hasan Mandal konuşmasına İstanbul Üniversitesi’ne ve Prof. Dr. Mahmut Ak’a teşekkürlerini sunarak başladı. Yükseköğretim sürecindeki gelişmelerden ve üniversitelerin çalışmalarından söz eden Prof. Dr. Mandal, “Yükseköğretim sürecindeki gelişmeler geçişle sağlanıyor. Araştırma yapmak üniversitelerin eğitim fonksiyonu açısından oldukça önemlidir. 1950’lerden bu yana yükseköğrenimde kadınların etkisinin arttığını görülmektedir. Yükseköğrenim belli bir elit kesimin elinde olmamalı, herkesin ulaşabileceği bir imkân olmalıdır. Yükseköğrenim kamunun yanında özel sektörle birlikte gelişim göstermektedir” diyerek konuşmasını tamamladı.

Konuşmasına İstanbul Üniversitesi’nde olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek başlayan TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu, HSYK’nın çıkardığı karar ve uygulamalarla ilgili değerlendirme yaptı. HSYK’nın teknoloji argümanlarının oluşturulmasındaki en üst kurum olduğundan ve üniversitelerde yeniliğin ve gelişmenin gerçekleşmesindeki önemine değindi. Araştırmacı insan gücünün belirlenmesi, kamu kuruluşlarına hangi konular hakkında çalışmalar yapılacağına dair bilgiler verilmesi, özel kuruluşlarla iş birliği ve koordinasyonun sağlanması, gerekli mevzuatın hazırlanması konusunda HSYK’nın temel görevleri olduğunu belirten Prof. Dr. Arcaklıoğlu; Türkiye’nin ihtiyaçları doğrultusunda çalışmalar yapılıyor, kapasiteler artırılmaya çalışılıyor. AR-GE ekosistemi hakkında çalışmalar yürütülmektedir. 2016’dan itibaren küresel rekabet ortamında gelişme göstereceğiz” diyerek konuşmasını tamamladı.

Direktör Massimiliano Carloni, master ve araştırma projelerinin nasıl yönetileceği hakkında bilgiler verdi. Sunumunu gerçekleştiren Direktör Carloni şirketlerin farklılıklarının önemli bir etken olduğunu ve farklı sosyal katmanların inovasyona önemli özellikler kattığını belirterek araştırma bilgi sistemlerine ve tekniğin önemine vurgu yaptı. Etkinlik İÜ Profesörler Evi’nde düzenlenen yemeğin ardından sona erdi.