AJANS ÜNİVERSİTE
Oluşturulan sistemle akademisyenler kişisel akademik bilgileri ve faaliyet çıktılarına tek bir noktadan elektronik ortamda erişilebilecek. Sistem içinde bulunan bilgiler, YÖKSİS akademik özgeçmiş sistemi ve tez merkezi uygulamalarına YÖK, üniversiteler veya akademisyenler tarafından girilen verilerden oluşuyor. Verilerin güvenilirliği için mümkün olduğunca kaynağından alınması hedeflendi. Yabancı dil bilgisinin ÖSYM (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi), proje bilgilerinin Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK, KOSGEB ve üniversiteler, yayın bilgilerinin ulusal ve uluslararası yayın veri tabanlarından, patent bilgisinin ise Türk Patent Enstitüsü’nden alınmasına yönelik protokoller de imza aşamasında.
Sistem “akademik.yok.gov.tr” adresinde hizmet veriyor. Kullanıcılar sistemde, akademisyenlerin adı, soyadı, bilim ve faaliyet alanlarını içeren anahtar kelimeler ile kitap, makale, tez, patent, proje, bildiri ve sanatsal faaliyetler gibi alt başlıklarda arama yapılabilecek.
Sisteme, akademisyenlerden 74 bin 384’ü makale, 42 bin 441’i kitap, 66 bin 196’sı bildiri, 61 bin 636’sı ders, 129 bin 352’si akademik görev, 51 bin 980’i idari görev, 135 bin 974’ü öğrenim bilgisi, 85 bin 209’u üniversite dışı deneyim, bin 292’si patent bilgisi, 57 bin 587’si proje bilgisi, 60 bin 969’u Üniversiteler Arası Kurul temel alan verisi, 118 bin 153’ü yabancı dil bilgisi, 412 bin 804’ü de tez bilgisi girişi yaptı.
“Güvenilir Ulaşıma İhtiyaç Vardı”
YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç da “YÖKAkademik Sistemi Tanıtım Toplantısı”nda bir konuşma yaptı. Prof. Dr. Saraç konuşmasında, Yükseköğretim kurumlarında görev yapan bilim insanlarının hazırladıkları makalelerine, bildirilerine ve daha pek çok bilimsel verilere kolay ve güvenilir bir şekilde ulaşılabilmesi adına her türlü araştırma ve araştırmacıya açık bir şekilde hizmet sunan bir arama moturunu kurguladıklarını belirtti.
Kaynak: http://www.ntv.com.tr/