AJANS ÜNİVERSİTE- Ozan ÖZEN, Elçin EREN
Türkiye Yeşilay Cemiyeti ve İstanbul Üniversitesi bağımlılık konusunda bilimsel uygulamalı çalışmalar yapmak ve yeni çalışmaları teşvik etmek amacıyla işbirliğine gitti. İşbirliği kapsamında İstanbul Üniversitesi bünyesinde UYGAR kuruldu. Merkezin kurulumuyla ilgili ilk adım Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman ve İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet tarafından imzalanan protokolle atıldı.
Yeşilay Genel Merkezi’nde yapılan imza töreninin ardından bir açıklama yapan Prof. Dr. Karaman, bağımlılıklar alanında Türkiye’de bir ilk olacak merkezin, bilhassa üniversite öğrencilerinde farkındalık oluşturacağını söyledi. Karaman, “Merkez, onlara fikir ve projelerini araştırma ve geliştirme imkanı tanıyacak” dedi.
Prof. Dr. Söylet ise, bağımlılıklarla mücadeleye katkı sağlayacak ve öğrencilere yeni bir alanda araştırma fırsatı sunacak UYGAR projesine ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Proje kapsamında UYGAR ile bağımlılık çalışmalarında akademik araştırma ve uygulama alt yapısını kurmak için çalışmalar yapılacak. Merkezin kuruluş amacına uygun olarak kurslar, meslek içi eğitimler ve sertifika programları düzenlenecek. Bağımlılıklarla mücadele bilincini arttırıcı eğitimlerin dijital yayıncılık alanında faaliyet göstermesi hedeflenen merkez ile aynı zamanda terapi ve tedaviye yönelik hizmet kapasite ve kalitesinin geliştirilmesi için araştırma ve planlama çalışmaları yürütülecek. Diğer uygulama ve araştırma merkezleri ya da enstitülerle yüksek lisans ve doktora programları için işbirliğine gidilecek.
TBM İçin de İşbirliği
İki kurum ayrıca Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM) kapsamında da işbirliğine gitti. İstanbul Üniversitesi Yeşilay Bağımlılık ve Araştırma Merkezi tarafından yürütülecek TBM eğitim programı öncelikli olarak öğrencileri ve ardından tüm toplumu hedefliyor.
TBM kapsamında bu eğitim platformunda yer alacak interaktif içeriklerin hazırlanması için İÜ ile bir protokol imzalandı. Hazırlanan eğitim platformunda farkındalık oluşturucu bilgiler, etkinlikler, videolar yer alacak ve sistemde kapsamlı bir ölçme değerlendirme olacak.