YEREL T1 Bilgi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’ndeydi

AJANS ÜNİVERSİTE

Katılımcılara hem İÜ güneş arabası SOCRAT (Solar Car Racing Takımı) hem de elektrikli aracı YEREL T1 hakkında bilgi verildi.
İstanbul Üniversitesi’nin farklı bölümlerinden bir araya gelerek yenilenebilir enerji ile çalışan araçlar üzerine araştırmalar yapan ve araç üreten SOCRAT ekibi, elektirikli otomobil “YEREL T1”i 2009’da üretti. İstanbul Üniversitesi öğrencileri, mühendislik öğrencilerini yenilebilir enerji alanında çalışmaya teşvik etmek amacıyla otomobilleri “YEREL T1” ile birlikte İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral Yerleşkesi’ne gelerek öğrencileri ve öğretim üyeleri ile bir araya geldi. Yrd. Doç. Erkan Atmaca başkanlığındaki ekipte Tuba Güven, Mehmet Ali Aykut, Büşra Alpdoğan, İsmet Yolcuyev, Engin Topaloğlu, Kaan Sarıcihan ve Burak İlçim İstanbul Ünivrsitesi’ni başarıyla temsil etti.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ata Akın, araç hakkında ayrıntılı bilgi alarak ilk incelemeleri yaptı.
Aracın takım dinamiği, tasarım süreci, araçla yapılan Türkiye Turu, çekiliş ve araç tanıtımı gibi konu başlıklarının ele alındığı panelde, SOCRAT Ekip Kaptanı Tuğba Güven, araçlarıyla hem ulusal hem de uluslararası birçok yarışmaya katıldıklarını söyledi. Avustralya’daki yarışmaya katılabilmek için otomobili İstanbul’dan Ankara’ya sürerek sponsor aradıkları günleri anlattı. Sponsor bulup yarışmaya katıldıktan sonra Cambridge, Michigan gibi üniversitelerin projeleri arasında 8. olmanın gururunu yaşadıklarını belirten Güven, “Sırada ki hedefimiz 11 günde 9 kent gezerek Avrupa turu yapmak. Ayrıca, ekibin eski üyeleri de araçla ilgili akademik alanda çalışmalar yapmak istiyorlar” dedi. Ekip üyelerinden Büşra Akdoğan, sadece yurtdışındaki ekiplerin sistemlerini incelemek amacıyla yurtdışı ziyaretlerinde bulunduklarını, Almanya’daki sergilere katılarak araçları test ettiklerini söyledi.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Ata Akın “İstanbul Üniversitesi’nin başlattığı bu çalışma ufkumuzu açıyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi henüz çok yeni. Bu tür girişimlerin bizim öğrencilerimize de yol gösterici olacağını düşündüğümüz için okulumuza davet ettik. Bizi kırmayıp geldiler” dedi.

Ağustos ayında TÜBİTAK tarafından “En verimli elektrikli arabalar” kategorisinde birinci olan YEREL T1’in yeni hedefi ise Avrupa turu. Etkinlik sonunda ekip üyeleri, yolculuklarında çekilen videoyu izlettirdikten sonra meraklı öğrencilere otomobille üniversite turu yaptırdılar.

yerel bilgi5

yerel bilgi3