YEPGEM 2. Çağrı Dönemi Tanıtım Konferansı Yapıldı

AJANS ÜNİVERSİTE- Esra MUTLU, Tuğçe AYÇİN

Fotoğraf- Beste BUDAN, Özge KARAHAN, Caner ERDOĞAN

YEPGEM 2. Çağrı Dönemi Tanıtım Konferansı Entertech Genel Müdürü Yasin Erol’un konuşmasıyla başladı. Konuşmasına bilginin faydaya dönüştürülmesi noktasında insan gereksinimlerinin ve kalkınmada girişimciliğin önemli bir faktör olduğunu söyleyerek başlayan Erol, girişimciliğin ekonomik kalkınmayı hızlandırdığını ifade etti. “Bilginin ve teknolojinin insan yararına hizmete dönüştürülmesi amaçlanmaktadır” şeklinde konuşan Erol, proje üretiminin yanı sıra toplum için katma değer üreten gençlere de ihtiyaç olduğunu belirtti. Erol, “Gençlerimizi bu yönde cesaretlendirmeli, yüreklendirmeli ve onların önündeki engelleri kaldırmak için uğraşmalıyız” ifadelerini kullanırken, Teknokent olarak ulusal ya da uluslararası alanda rekabet için birçok fırsat yarattıklarını vurguladı. Proje ile üç hedefleri olduğunu belirten Erol hedeflerini şu şekilde sıraladı: “Birincisi, tüm Teknokent ekosistemlerinden azami sayıda projeyi lokal otorite ile buluşturmak. İkincisi tüm paydaşların bünyelerindeki girişimcileri  açık inovasyon mantığı ile  hep birlikte projeler geliştirmelerini sağlamak. Üçüncüsü lokal otoritelerin belirlemiş olduğu bilimlere dair ihtiyaç kalemlerini üniversitemiz akademisiyle buluşturmak ve yeni girişimcilerin çıkmasını sağlamak.”

DSC_0474

“Dünyada Savaşlar Sadece Silahla Olmuyor”

TÜBİTAK Martek Genel Müdürü Orhan Çömlek, Türkiye’de üniversitelerin yanı sıra belediyelerin de ar-ge ve inovasyon sistemi çalışmaları içerisinde yer alması gerektiğini kaydetti. “Ülkemizde 66 teknokent bulunuyor. Bu sayı 100’e çıkacak. T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bu konuda üzerine düşen görevi fazlasıyla yapmakta” şeklinde konuşan Çömlek, girişimcileri hak ettikleri yere getirmek istediklerini belirtti. Ekonomik gücü yaratma noktasında gençlerin en önemli kişiler olduğunu aktaran Çömlek, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Günümüzde koşullar değişti. Dünyada savaşlar sadece silahla olmuyor, teknolojiyle de oluyor. Startup’ları Türkiye’ye çekmenin yolunu bulmalıyız. Bu noktada Fatih Belediyesi’nin girişimini çok önemsiyorum.”

DSC_0501

“Gençlerin Hayaline İhtiyacımız Var”

Fatih Belediye Başkan Yardımcısı Okan Erhan Oflaz, sözlerine Türkiye’nin en köklü üniversitesinde bulunmaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek başladı. “Fatih Belediyesi’nin sınırları içerisinde yer alan İstanbul Üniversitesi her anlamda yüksek bir kapasiteye sahip bulunuyor ve projelerimiz için de akademik anlamda çok önemli bir destek sağlıyor” diyen Oflaz, hayalleri proje haline getirmenin önemine değindi. Bunun için de gençlerin hayaline ihtiyaç duyduklarını söyleyen Oflaz, Fatih Belediyesi olarak mentörlük ve danışmanlık anlamında önemli bir eğitim sürecinde bulunduklarını belirtti. “Bir ürün oluşturduğumuz zaman bunun sanayi ürünü olması gerekiyor” diyen Oflaz, birçok protokol ortağı ile bu hedefleri gerçekleştirdiklerini sözlerine ekledi.

DSC_0560

“’İcat Çıkarmayın, Biz Üretemeyiz’ Düşünceleri Bir Tarafa Bırakılmalı”

İÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz, İstanbul Üniversitesi’nin fiziki ve teknik imkânları ile insan kaynaklarını toplumun faydasına sunmayı amaçladıklarını vurguladı. “Günümüzde ülkeler hızlı bir rekabet ve yarış içerisinde. Her ülke varlığını sürdürebilmek için yeni fikirlere ihtiyaç duyuyor” şeklinde konuşan Prof. Dr. Ersöz, bu noktada girişimciliğin önemli bir unsur olduğuna değindi. Teknoloji tabanlı projelerin hayata geçmesi için bütün kurumların iş birliği içerisinde hareket ettiğini söyleyen Prof. Dr. Ersöz, “Fikirlerin markaya ve değere dönüşmesi son derece önemli” ifadelerini kullandı. “İcat çıkarmayın, biz üretemeyiz” gibi düşüncelerin bir tarafa bırakılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Ersöz, gençlerin hayat etmekten ve icat etmekten çekinmemesi gerektiğini söyleyerek, firmaların büyümesi için desteklere ihtiyaç olduğunu belirtti. Prof. Dr. Ersöz, sözlerini şu şekilde tamamladı: “İyi ve güçlü fikirlere katkı sağlayacak mekanizmalar geliştirilmeli. Biz de bu mekanizmaların geliştirilmesi için çabalayacağız. Söyleyecek sözümüzün olması için üretmeli ve çok çalışmalıyız.”

DSC_0573

“Projeye İnanmak Önemli”

YEPGEM 1. Dönem Başarılı Girişimcisi Ferhat Katmış konuşmasına eğitim hayatı hakkında bilgi vererek başladı. Kanser araştırmaları üzerine çalışma yapan Katmış, yetersiz laboratuvar olanaklarından dolayı kanserden ölümlerin tespit edilemediğini anlattı. YEPGEM projesine başladığı dönemde yaşadığı deneyimleri aktaran Katmış, bilgi birikimi ve projeye inanmanın önemine değindi. Genç girişimcilere önerilerde bulunan Katmış, yeni girişimcilere başarılar diledi.

CSC_0605

Programın son kısmında YEPGEM Tanıtım Filmi izletildi. Program, İÜ Devlet Konservatuvarı Oda Müziği Grubu Konseri ile sona erdi.

DSC_0612