Yenikapı’da Çanakkale Gezici Savaş Müzesi

AJANS ÜNİVERSİTE – Kıymet DAĞDELEN – Selin ŞAHİN

Çanakkale Savaşı’nda hayatını ortaya koyan şehitlerimizi, gazilerimizi tanımak, tanıtmak ve bu konuda bilimsel araştırmalar yapmak amacıyla, Çanakkale Şehitleri Tanıtım ve Araştırma Derneği tarafından hazırlanan ‘Çanakkale Gezici Savaş Müzesi’ 10 Nisan Perşembe günü başlayıp 10 gün boyunca Yenikapı Marmaray İstasyonu yakınlarında ziyaretçileriyle buluştu

Çanakkale Şehitleri Tanıtım ve Araştırma Derneği Başkanı H.Hüseyin Maltepe tarafından gerçekleştirilen Çanakkale Gezici Savaş Müzesi otobüsü içine kurulan müze Türk vatandaşlarının Çanakkale Savaşı ile ilgili bilgi edinmelerini sağlıyor. 10 günlük periyotlarla farklı şehirlerde hizmet veren bu otobüsün, Türkiye’nin pek çok yerini ziyaret ettiğini öğreniyoruz. Dernekte gönüllü olarak çalışan Hasan Çarıkçı’nın orada derneğe bağışlanmak üzere sattığı hediyelik eşyalarını da görüyoruz. Günde yaklaşık 300 kişinin burayı ziyaret ettiğini söyleyen Çarıkçı ilginin yoğun olduğunu ve birçok ziyaretçinin bu sayede Çanakkale Savaşı ile ilgili bilgi edindiğini belirtti. Özellikle küçük çocuklarının bilgilendirilmesi gerektiğini vurgulayan Çarıkçı “ Türkiye’de insanlar okumayı sevmiyor. Fakat tarihimizi öğrenmemiz lazım. Özellikle Çanakkale Savaşı unutulmaması gereken bir savaş. Öğretmenler ilkokul çağındaki çocukları alıp buraya getirmeli, bilgilendirilmeli. Çanakkale’yi hiç bilmiyoruz” dedi.

Vatansever Kadınlara Cihadiye Yüzüğü

Çanakkale Savaşı’nda Türk milletinin fedakârlığına değinen Çarıkçı Çanakkale Savaşı’nda savaşan askerler üzerinde büyük emeği geçmiş hasta bakıcılara hediye edilen Cihadiye Yüzükleri hakkında şunlara değindi: “ Çanakkale Savaşı sonrasında yaralanan askerleri tedavi etmek için hasta bakıcı sayısının az olması üzerine ev hanımları hasta bakıcılığına gönüllü olmuşlar. Bu hasta bakıcılara savaşın ardından dönemin yetkilileri tarafından para ödenmek istenmiş ama yeterli para yokmuş. Bunun üzerine Osmanlı yetkilileri İngiliz tüfeklerinin çelik namlularını kestirerek, üzerinde ‘1332 Cihadiye 1332’ yazılı yüzükler yaptırmışlar ve bu yüzükler vatansever kadınlara hizmetlerinin bedeli olarak hediye edilmiş”

1 Yorum