Yenikapı Batıkları Fotoğraf Sergisi Ziyaretçilerini Bekliyor

AJANS ÜNİVERSİTE – Müge KIZILTEPE, Fatma ÇELİK

İstanbul’da gerçekleştirilen en kapsamlı denizcilik arkeolojisi projesi olan Yenikapı Batıkları üzerindeki çalışmalar aralıksız devam ediyor. Türk bilim insanları tarafından 2005-2013 yılları arasında sürdürülen arkeoloji kazılarında ortaçağa tarihlenen dünyanın en büyük batık gemi topluluğu gün ışığına çıkartılmıştı. İstanbul Üniversitesi Yenikapı Batıkları Projesi Koordinatörü Prof. Dr. Ufuk Kocabaş kazıların sona ermesinin ardından geçen son dört yıldır batık gemilerin laboratuvarda incelenmesi ve korunması üzerinde yoğunlaştıklarını belirtiyor. Uzun soluklu projenin kamuoyuna en iyi şekilde tanıtılabilmesi için her yıl farklı bir etkinlik düzenleyen proje ekibi, son olarak İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü Sergi Alanı’nda “Geçmişe Açılan Kapı: Yenikapı Batıkları” sergisinin açılışını gerçekleştirdi.

Batık Gemiler İÜ’ye Demir Attı

Projenin dördüncü fotoğraf sergisinde, aralarında illüstrasyonların da bulunduğu toplam 20 kare seçtiklerini ifade eden Prof. Dr. Kocabaş, gemilerin ilk kez projenin gerçek sahibi olan İstanbul Üniversitesi’ne demir attığını, bunun için de ekip olarak büyük bir gurur duyduklarını vurguluyor. Projeyi canlı tutmanın, ilgiyi sürdürebilmenin ve ulaşılan son bilgilerin kamuoyuna ulaştırılmasında sergilerin önemine değinen Kocabaş, etkinliklerin devam edeceğini, bir sonraki adımda replikası (birebir kopyası) tamamlanan ve Yenikapı kazılarının sembolü olan YK12 gemisinin sergileneceğini bildirdi. Prof. Dr. Kocabaş, nihai hedeflerinin koruma çalışmaları tamamlanan ve restore edilmiş tüm parçaların sergilenebileceği bir müze oluşturmak olduğunu ve İBB ile Kültür Bakanlığı’nın Yenikapı’da bir müze projelerinin hâlihazırda mevcut olduğunu, bu projenin hayata geçmesini sabırsızlıkla beklediklerini ifade etti.

Sergiye Dimitriadis Efendi Dokunuşu

Prof. Dr. Kocabaş, Serginin öne çıkan görsellerinden birisini Yenikapı’nın kazı sırasındaki ve Bizans dönemindeki halini yansıtan “lentiküler” görselin oluşturduğunu söyledi. 3 boyut tekniği ile oluşturulan görsele belli bir açıdan bakıldığında Yenikapı Kazı alanında çalışan işçilerin de görüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Kocabaş,  bu alanda bin 500 yıl önce kurulmuş olan Theodosius limanına hızlı bir zaman yolculuğu yapılabildiğini belirtti.

Sergide öne çıkan bir diğer karenin halen orijinali İstanbul Arkeoloji Müzeleri Kütüphanesi’nde bulunan ve 1873 yılında Yüksek Mühendis Dimitriadis Efendi tarafından yapılan 28 metre uzunluğundaki İstanbul deniz surları çizimi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kocabaş, bu çizimde Yenikapı kısmının da görüldüğünü belirtti. Prof. Dr. Kocabaş, suluboya tekniği ile yapılan bu kıymetli eserin Yenikapı Bölümünün teşhirinin, İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Sayın Zeynep Kızıltan’ın izinleri ile gerçekleştirildiğini sözlerine ekledi.

Bu Başarı İstanbul Üniversitesi’nin

Ülkemizde ve Üniversitemizde, üzerinde doktora çalışması tamamlanan ve rekonstrüksiyonu (yeniden kurma işlemi) gerçekleştirilen ilk batık gemi olma unvanını elde eden YK12’nin de sergide iki adet illüstrasyonla temsil edildiğini söyleyen Prof. Dr. Kocabaş, MS 9. yüzyıla tarihlenen batığın, yapım tekniği açısından gemi ve tekne arkeolojisi uzmanları tarafından büyük ilgi ile takip edilen “karma” inşa tekniğinin en güzel örneklerinden biri olduğunu belirtti.

Kazı alanından çalışma fotoğraflarının da serginin diğer kareleri arasında yer aldığına değinen Prof. Dr. Kocabaş,  ilk kez bir arkeoloji kazısında belirlenen Bizans donanmasında kullanılmış “galea” tipi geminin foto-mozaik ve çizimlerinin de sergide yer aldığını belirtti.

İstanbul Üniversitesi uzmanlarının ve öğrencilerinin, son yılların en önemli arkeoloji keşifleri arasında gösterilen Theodosius Limanı ve Yenikapı kazılarına olan katkılarını gözler önüne serdiğini belirten Prof. Dr. Kocabaş, bunun üniversitemiz için son derece önemli bir başarı olduğunu kaydetti.

İÜ Rektörlük Binasında düzenlenen, küratörlüğünü Prof. Dr. Ufuk Kocabaş, Yrd. Doç. Dr. Mesut Aytekin ve Arş. Gör. Taner Güler’in üstlendiği,  Yard. Doç. Dr. Işıl Özsait Kocabaş’ın kişisel sergisi “Geçmişe Açılan Kapı: Yenikapı Batıkları” fotoğraf sergisi, 31 Ocak 2017 tarihine kadar İÜ Rektörlük Binası’nda ziyaretçilerini bekliyor.