Ajans Üniversite- Dilara YÜKSEL- Burcu BALKAN
Son günlerde hızla artan obezite beraberinde birçok diyet türünü gündeme taşıdı. Lahana diyeti , su diyeti, karbonhidrat diyeti derken şimdide birçok kuralı yıkan taş devri diyeti ortaya çıktı. Bu diyetin mucidi ise Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Metabolizma ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Aydın. Aydın bu diyette kişilerin çiğ beslenmesini hedefliyor.
Taş Devri Diyeti Nedir?
Modern hayatın tanıştırdığı yiyeceklerden, alışkanlıklardan, oluşan hareketsizlikten , güneş yüzü görmeden sürdürülen yaşamdan uzaklaştırmayı hedefleyen taş devri diyetinde birçok kural kırılıyor. Özetle işlenmiş gıdaların yerini taş devrinde olduğu gibi işlenmemiş gıdalara bırakıyor.
Klasik diyet listelerinde yer alan light (yağı azaltılmış) ürünler taş devri diyeti listesinde yer almıyor. Bu tür ürünlerin yağı azaltılmış olduğunu fakat karbonhidrat oranının arttırıldığını belirten Prof. Dr. Aydın diyetinde karbonhidratı mümkün olduğunca azaltıyor. Diyet listesine eklenen bir diğer değişiklik ise rakı. Şarabın faydaları daha önce kanıtlanmıştı ancak Aydın şarabın aksine rakıyı tercih etmeyi öneriyor.
Her Sebzeye İzin Yok
Sebze ve meyvelerin düşük kalorili olduğu bir gerçektir. Ancak Aydın’ın listesinde her sebze ve meyveye yer yok. Turp, havuç, patlıcan ,muz gibi şeker değerleri yüksek sebze ve meyveler hariç hepsi serbest. Bütün bunların yanı sıra soğan ve sarımsağın bol bol tüketilmesi koşulu yer alıyor. Buna karşılık taze sebze, meyve ve tencere yemeklerinin tüketiminde de belirgin bir azalma olduğunu ifade eden Aydın kitabında, “Gen yapımız ve buna bağlı vücudumuzda gerçekleşen kimyasal reaksiyonlar doğal olmayan yiyeceklerin tümü ile başa çıkacak yeteneğesahip değiller. Genler ve yiyecekler arasındaki bu uyumsuzluk şişmanlık, diyabet, koroner kalp hastalığı, hipertansiyon, felç, ülser, astım, romatizma, müzmin yorgunluk, kanser ve osteoporoz gibi çok sayıda kronik hastalığa neden oluyor. Bu hastalıklardan korunmak yaşam süresi ve kalitesini artırmak için mümkün olduğunca Taş Devri’nde olduğu gibi beslenmeliyiz’’ diyor.
Püf Nokta: Pişirme Şekli
Kızartma tarzı yiyecekleri hemen hemen herkesin sevdiği bir gerçek. Ancak kitapta bunun yanlış olduğu yemeklerin kendi suyunda ağır ağır pişirilmesi gerektiği; geleneksel yöntemlerin (buğulama, buharda pişirme) yanında turbo fırınlar da kullanılabileceği yer almakta. Bunun nedenini ise Aydın , ‘’Hızlı pişirme yöntemleri (mikrodalga gibi) besin kayıplarına yol açar; ayrıca kanserojen olabilirler.Daha çok toprak (güveç), cam ya da bakır kapları tercih edin. Emaye ve çelik tencere daha sonraki tercihlerdir. Teflon ve alüminyum kesinlikle kullanılmamalıdır.’’ Diye açıklıyor.
Kaçınılmaz Formül ‘’Hareket’’
Taş devri diyetiyle birçok kuralı yıkan Aydın, bu kurala dokunmamış. Aydın, diyetin tek başına yeterli olmadığını, günde en az yarım saat hızlı yürüyüş yapılması gerektiğini ya da buna tercihen yavaş koşulmalı ve merdivenler çift çift çıkılmasının şart olduğunu vurguluyor.Buna karşılık Aydın: ‘’Yorgun düşüren hareketlerden kaçınılmalı. Egzersiz ağırlığı tedricen artırılmalı. Hedefinizi iyi seçin. Birkaç dakikada olsa her gün yapabileceğiniz egzersizleri yapın.’’diyerek kitabında egzersiz formüllerine yer veriyor.