AJANS ÜNİVERSİTE – Erhan ERKİP
Fotoğraf – Özdemir KUTLU
Bilgisayar Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (BUYAMER) tarafından düzenlenen Yeni Medya konulu oturumda “Yeni Medya ve Hikaye”, “Bir Eleştirel Düşünme Çevrimiçi Aracı Olarak Arguman.org” ve “Mobil Telefonlar ve Gazetecilik” konuları konuşuldu. Başkanlığını Prof. Dr. Ethem Duman’ın yaptığı oturumda ilk olarak Bilgesu Savcı ardından Yrd. Doç. Dr. Hasan Tınmaz ve Bahattin Çiniç, son olarak da Dr. Bilge Narin konuştu.
Hikaye Anlatıcılığının 10 Kuralı
Hacettepe Üniversitesi Yüksek Lisans öğrencisi Bilgesu Savcı, “Yeni Medya ve Hikaye” konusu altında kullanıcıların hikaye anlatıcılığında Facebook, Twitter ve blogları kullanarak kendi hikayelerini anlatmaya başladığına değindi. Bu hikayelerin yazma dilinin formalliğine sadıklık çabası olmadığını, sözlü kültürün özelliklerine göre anlatıldığını belirtti. Bilgesu Savcı, 38 tane rastgele blogtan seçtiği hikayeleri incelediği araştırmasında; “Vladimir Propp’un masal çözümlemek için 31 işlevi” kapsamında bu hikayeleri inceledi. Bu 31 işlevden on tanesinin bu hikayelerde fazlasıyla bulunduğunu gözlemleyen Savcı, sözlü ve yazılı kültürün birleşiminden yeni bir form doğabileceğine dair varsayımını öne sürdü.
Eleştirel Düşünme Aracı Arguman.org
Gelişim Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Hasan Tınmaz ve yazılım geliştirme uzmanı Bahattin Çiniç “Bir Eleştirel Düşünme ve Çevrimiçi Aracı Olarak Arguman.org” konusu altında “arguman.org” adlı sosyal medya aracı hakkında detaylı bilgiler verdi. Aylık ortalama 80 bin ziyaretçisi olan, 4 bin 5 yüz kayıtlı kullanıcısı bulunan internet sitesi “2014 yılından bu yana, kullanıcıları tarafından üretilen argümanların birden çok kullanıcı tarafından tarafsız bir şekilde haritalanabildiği bir sosyal analiz ve haritalama platformu” olarak tanımlandı. Açık kaynak kodlu yapısıyla isteyen herkesin, bu internet sitesinin geliştirilmesinde katkıda bulunabileceğini de ekleyen Bahattin Çiniç, “arguman.org” sitesinin kar amacı gütmeyen özgür bir platform olduğunu belirtti.
Mobil Telefonların Gazetecilikteki Artıları ve Eksileri
Gazi Üniversitesi’nden Dr. Bilge Narin “Mobil Telefonlar ve Gazetecilik” başlığı altında mobil cihazlarla haber üretimi ve habere mobil cihazlardan erişim hakkında konuştu. Türkiye ve dünyada mobil telefon kullanım oranının çok yükseldiğini, neredeyse dünya nüfusu kadar mobil cihazın kullanıldığını belirten Dr. Narin, Posta Gazetesi’nin internet servisi yöneticisinden bu konuda bir alıntı aktardı: “Mobil kullanımdaki artışı istatistiklerden görüyoruz, takip ediyoruz. Wireless’ın olduğu yerde mobil çok kullanılıyor. Ancak yolda mobil o kadar kullanılmıyor. Video izlenmiyor mesela. Çünkü paketinden gidiyor. Yolda mobilden bakıp bir video görüyor. Hoşuna gidiyor. Gelip masaüstündeki bilgisayardan okuyor.”
Mobil gazeteciliğin sağladığı olanakları Dr. Narin şu şekilde sıraladı: “İsviçre çakısı gibi gerekli uygulamalara anında erişim, mobil teknolojilerin öğrenme kolaylığı, habere ulaşma öyküsünün rahatlıkla verilebilmesi, canlı ve olay yerinden yayında artış ve anındalık, etkileşim kapasitesi, büyük ve pahalı ekipmanlara göre kolay taşınabilirlik, inandırıcılık, kamera karşısında rahatlık ve doğallık, daha az istihdam ve zamandan tasarruf.”
Mobil gazeteciliğin sorunlu alanları için ise Dr. Narin şunları söyledi: “Kötü görüntü ve ses kalitesi, cihazın pil ve batarya ömrü, cep telefonunda haber yazmanın kolay olmayışı, gizli çekimlerin yaygınlaşması sonucunda mahremiyet sorunu ve aşırı hızdan doğan yalan haber durumu.”
Oturumun sonunda Dr. Bilge Narin mobil gazeteciliğin gidişatı hakkında “Her geçen gün yenisi türeyen gazetecilerin kullanabileceği mobil uygulamalar, mobil gazeteciliğin sebep olduğu sorunlu alanları ortadan kaldırmayı hedeflemektedir. Teknik sorunlar ortadan kaldırılsa da, mobil telefonlardan kaynaklanan gizlilik ve mahremiyet gibi etik meseleler için çözüme ilişkin somut adımlar atılmamakta; meslek etiği düzleminde potansiyel ve dikkate değer yeni tehlikeler oluşmaktadır. Mobilden habere erişim alışkanlığının reklam gelirlerinin artması ve erişim maliyetlerinin düşmesi ile birlikte, daha da yaygınlaşacağı tahmin edilmektedir” dedi.