Yedinci Sanat’ta Kent ve Sinema İşlendi

AJANS ÜNİVERSİTE-Esra MUTLU

Arş. Gör. Şimşek, Yedinci Sanat’ın son programında kent kavramını tanımlayarak, kent tarihine ilişkin bilgiler verdi ve modern kent kavramının Sanayi Devrimi ile birlikte ortaya çıktığını anlattı. Arş. Gör. Şimşek, “Sinematografinin icadından beri kent ve sinema iç içe. Sinema zamansal ve mekânsal bir sanat. Aynı zamanda diğer sanatları da içine alan bir sanat. Sinemanın bir zamansallığı var. Mekansallığı da sinemaya kent sağlıyor” diyerek sinema ve kent ilişkisini anlattı.

1

“Sinema kentsel bir keşiftir” diyen Arş. Gör. Şimşek, sinemanın doğuşuna dair bilgiler verdi. Türk sineması ile İstanbul arasındaki ilişkiye değinen Arş. Gör. Şimşek, “Türk Sineması ile İstanbul ayrılmaz bir bütün gibi” dedi.

Türk sinema tarihine de değinen Arş. Gör. Şimşek, Muhsin Ertuğrul, Ömer Lütfi Akad gibi yönetmenlerin filmlerinden örnekler verdi. Türk sinemasında çoğu zaman dekor olarak kullanılan İstanbul’un kullanımında değişimler olduğunu ifade eden Arş. Gör. Şimşek, “İstanbul’un taşı toprağı altın” bir şehir olarak işlenirken Yeni Türk Sineması’nda “taşı toprağı suç” olan bir şehir olarak ele alındığını anlattı.

Buse Koca’nın sunduğu Yedinci Sanat’ın bu bölümünde şu isimler görev aldı: Sümeyye Mete (Set Fotoğrafçısı), Muhammed Akkuş (Reji), Fatih Berkay Kayar, Muaz Behiri (Kamera), Tarık Mengenli (Kurgu, Yönetmen).

Yedinci Sanat’ın 6. bölümünü linke tıklayarak izleyebilirsiniz: https://www.youtube.com/watch?v=wkT7pYt2cXQ