AJANS ÜNİVERSİTE
Prof. Dr. Buyru, yaptığı açıklamada, yaz mevsiminde şikâyetlerin, sıcaklar ve gebeliğe bağlı bir takım problemlerden dolayı daha fazla hissedildiğini ifade etti. Sıcak ve yoğun nemin olduğu ortamlarda gebelerin daha dikkatli olması gerektiğini aktaran Prof. Dr. Buyru, “Sıcak havalardan en fazla etkilenenlerin başında hamileler gelmektedir. Bu nedenle yaz gebelikleri diğer mevsimlerdeki gebeliklere göre biraz daha zor geçiyor. Hamileler yaz dönemini daha rahat geçirmek için daha fazla sıvı tüketmeli, her gün 7-8 bardak su içmeli” dedi. Günlük sıvı gereksiniminin karşılanması için suyun tek başına yeterli olmayacağını özellikle vurgulayan Prof. Dr. Buyru şöyle devam etti: “Bunun yanında süt, limonata, taze sıkılmış meyve suyu ya da maden suyu gibi mineral içeren sıvılar tüketilebilir. Süt ve süt ürünleri, ayran, yoğurt benzeri içecekler, gebelerin hem protein hem kalsiyum ihtiyacını çok iyi derecede karşılayabilecek ürünlerdir. Bunun yanı sıra sıvı ihtiyacı da giderilmiş olur. Ayran tüketirken çok tuzlu olmamasına dikkat etmek gerekir. Aynı şekilde meyve suyu ve limonata gibi ürünleri de şeker katmadan ya da az şekerlendirilmiş şekilde kullanmakta fayda var.”
“Şeker ve Tuz Tüketimi Kısıtlanmalı”
Prof. Dr. Buyru, hamilelik döneminde gerek sıvılarla gerek besinlerle alınan fazla tuzun vücutta su tutulması sebebiyle ödeme neden olduğunu, bu nedenle şeker ve tuz tüketiminin kısıtlanmasının faydalı olduğunu aktardı.
Yaşanan olumsuzluklara rağmen güneş ışınlarının faydalarının da göz ardı edilmemesi gerektiğini, her gün 10-15 dakika güneş ışının D vitamini gereksiniminin karşılanması açısından önemli olduğuna değinen Prof. Dr. Buyru, “Hamileler serinlemek için klima ya da nem alıcı cihazlardan yararlanabilir, ısı ve nemi daha az hissetmek için pamuk veya keten giysileri tercih edebilir. Ayrıca hamilelere yürüyüş için sabah veya akşam saatlerini tercih etmelerini tavsiye ederiz. Gebeler, yağlı yiyeceklerden kaçınarak fazla kilo almadan bu dönemi daha rahat geçirebilir.” dedi.
Hamileler İçin En İyi Egzersiz, Yüzme
Havuza ya da denize girdikten sonra ıslak mayo ile oturmamak gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Buyru, “Denizde veya havuzda yüzme, gebelerin yapabileceği en iyi egzersizlerden biri. Bu nedenle imkân varsa yapılmalı ama tabi ki denize girip çıktıktan sonra mayo değiştirmek gerekiyor. Bir takım enfeksiyonlar, akıntılar bu dönemde daha sık görülebiliyor. Islak mayo ile oturmak gibi bu ihtimalleri arttıran etkenlerden uzak durmak gerekiyor. Enfeksiyonlar erken doğumu tetikleyebilir. Sarı-yeşil renkli, kötü kokulu akıntı olması durumunda doktoruna haber verip, muayene olmasını öneriyoruz” dedi.
Kaynak: AA (11 Ağustos 2015)
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü