Yaşlılık Atölyesi Başladı

AJANS ÜNİVERSİTE-Esra MUTLU, Esra KARADENİZ

İstanbul Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde iki gün boyunca düzenlenecek olan atölyenin açılış konuşmasını yapan İÜ Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Şentürk, atölyenin iyi geçmesi temennisinde bulundu ve konuşmasına şu şekilde devam etti: “Yaşlılık ve yaşlanma süreci yakın zamanda Türkiye’nin en önemli sorunu haline gelecek. Biz de Sosyoloji bölümü ve Araştırma Merkezi olarak bununla ilgili çalışmalara başladık. Bir, bir buçuk yıldır bu meseleyle ilgileniyoruz.”

DSC_0009

İÜ Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Başkanı ve Sosyoloji Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. İsmail Coşkun, atölyenin düzenlenecek seride bir ilk olduğunu belirterek “Üretim odaklı çalışmak istiyoruz. Bu atölye serinin ilki. Şubat ayında bir tane daha olacak” dedi ve farklı konularda etkinlikler düzenleneceğini söyledi. Üretim sürecinin işbirliği ile olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Coşkun, “Etkinlikten ziyade, bilgi üretme odaklı çalışmak istiyoruz. Üretim önce işbirliği ile oluyor. Bunun yanında uluslararasılaşmayı ciddi bir şekilde hedefliyoruz. Sosyoloji Dergisi için uluslararası editörlerle çalışmaya başladık. Özel sayılar çıkardık. Türkiye’nin uluslararasılaşmaya ihtiyacı var” diyerek atölyeyi daha kapsamlı kılmak istediklerini söyledi ve atölyenin destekçilerine teşekkür etti.

DSC_0024

Açılışta konuşan İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz, üniversite olarak yaşlılığa dair çalışmalar olduğunu belirterek “Yaşlılığı bir problem olarak nitelendirmek istemiyorum. Yaşlılık bir sorun olarak addedilmemeli. Bu meseleyi üniversitelerin ele alabilmesi; kamu kuruluşlarına, politikacılara yön verebilmesi üniversitelerin temel görevi” dedi. Yaşlanmak konusunun giderek önemi artan konulardan biri olduğunu ve atölye sürecinde tartışılacağını söyleyen Prof. Dr. Ersöz, “Türkiye henüz genç bir ülke. Ama giderek bizi de bir tehlike bekliyor. Yaşlanma sorunu Türkiye için şu an ekonomik bir sorun değil. Bireysel olarak hepimizin sorunu. Dünya da yaşlanıyor. Sağlıklı yaşlanma konusunda adım atmamız lazım. Bu konuda önemli çalışmalar var. Bir eylem planı yapıldı” dedi. Prof. Dr. Ersöz, konuşmasında ayrıca yaşam boyu sağlığın ve yaşlılara yönelik hizmetlerin önemine değindi.

DSC_0029

Yaşlıların kültürel değerlerin devamlılığı noktasında önemli kişiler olduğunu belirten Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi ise, “Aile büyüklerimizi toplumdaki bilinci aktaran kişiler olarak görmek önemlidir. Yaşlılar bir toplumun hem geçmişi, hem hafızasıdır. Aynı zamanda kuşaklararası bir köprüdür” dedi. “Yaşlılık bir sorun değildir. Önemli olan bu süreci doğru ve işlevsel olarak geçirebilmektir. Biz büyüklerimizi bir değer olarak görüyoruz ve onlardan öğrenilecek çok şey var diyoruz” diyen Çiftçi, bakanlığın yaptığı evde bakım, yaşam evleri, gündüz bakım gibi projelerine dair bilgi verdi.

DSC_0034

Açılış konuşmaları ile başlayan atölye, bugün ve yarın yapılacak oturumlarla devam edecek.