Yaşayan Kültür Mirası Mardin

AJANS ÜNİVERSİTE-Burcu BALKAN

Seminerin açılış konuşmasını yapan Genel Koruma ve Onarım Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Gülder Emre, Türkiye’de yaklaşık 65 bin tescilli kültür varlığının bulunduğunu belirterek korumanın en önemli öge olduğunu vurguladı. “Mardin Müzesi’nde Gerçekleştirilen Koruma-Onarım Çalışmaları ve Arkeopark Uygulamaları” hakkında bilgi veren Erdoğan ise, müzenin kurulumu, onarımı ve işlevleri hakkında bilgi verdi.

“Mardin Mistik Bir Şehir”

Mardin’in kültürel mirasın yaşayan bir şekli olduğunu söyleyen Erdoğan, “Sadece oradaki objelerle değil, şehrin içinde kültürel mirasa ilişkin yaşayan bir kültürde var. Kuzey Mezopotamya şehirlerinin harmanlandığı bir şehir olan Mardin gelen herkese geçmişe yolculuk yaptırıyor. Müzeler toplumun geçmişleri ile bağ kurabilecekleri alanlar” dedi.

Kazı ile birlikte konservasyon ve restorasyonu da bir arada yapmaya çalıştıklarını belirten Erdoğan, 2010 yılında İstanbul Üniversitesi’nden teknik destek alarak analiz laboratuvarını kurduklarını vekimyagerler, jeologlar ve restoratörler yetiştirerek malzemelerin analizlerini de yapabildikleri bildirdi.

haber 3

“Müze Eğitimi ve Bilinci Önemli”

Erdoğan, müze eğitiminin ziyaretçiler ile müzedeki eserler arasında bir bağ kurma işi olduğunu ifade etti. Müzelerde insanların vakit geçirdiği ama oradaki eserlerle aralarında bir bağ kuramadığı bir sistemin olduğuna değinerek müze eğitiminin önemi anlatan Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

“Biz farkındalığı yaratmak ve insanlara müze bilincini aşılamak için müze eğitim alanı oluşturmaya karar verdik. Çocuklara küçük yaşta bu bilinci aşılamak için onlara yönelik müze eğitim programları başlattık. Bunun için ilk önce bir müze eğitimi bahçesi oluşturduk. Müze eğitimi bahçesinde arkeolojik kazı alanları yarattık. Çocuklara arkeolojiyi yaşayarak uygulamalı öğretmeye başladık. Kazıda bir arkeoloğun bulduğu her şeyi çocuklarda burada bulabiliyor. Eserin kazı aşamasından itibaren müzeye gelene kadarki tüm aşamalarını uygulayarak öğrenmiş oluyorlar.”

Arkeolog-Sanat Tarihçisi Nihat Erdoğan ve ekibi, “ Arkeoparkta Bir Gün” projesi ile Uluslararası Tasarım İletişim Ödülleri (IDCA) yarışmasında “Gençlere Yönelik En İyi Program Dalında Altın Ödül” aldı. Bu ödül Türkiye’ de bir müzeye verilen ilk ödül.

haber 1