AJANS ÜNİVERSİTE: Devrim ÇIRPAN
İki gün süren sempozyumun kısa bir açılışı gerçekleştirildikten sonra birinci günün ilk oturumuna geçildi. Oturumun Başkanlığını İÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Âdem Sözüer yaptı. Sempozyumunda, “Medya Özgürlüğü ve Haber Verme Hakkının Sınırları” konusu işlendi. Prof. Dr. Sözüer, işlenecek konu hakkında açıklamalarda bulundu ve kısaca konuşmacıları, sempozyuma katılan kişilere tanıtarak oturumu başladı.
Sempozyumun ilk oturumun ilk konuşmacısı, Birleşik Krallıklardan AB Birliği Hukuk Profesörü, Londra Westminister Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adam Lazowski, “AİHM Kararları Işığında Soruşturmanın Gizliliği Ve Adil Yargılama Hakkı” konusunda kısa bir sunum gerçekleştirdi.
Sunumunda soruşturmanın gizliliğine uzun uzun değinen Prof. Dr. Lazowski, AİHM kararları konusunda farklı örnekler gösterdi. Son olarak da Prof. Dr. Lazowski, sunumunda üzerinde durduğu konu ise, ifade ve basın özgürlüğü oldu.
İkinci konuşmayı ise, duayen gazeteci Oğuz Haksever, medyada kendi durduğu yerden başlayarak gerçeği yansıtması gerektiğini söyledi. Haksever, “Medya işini eğer yaparsa ahkâm kesmez. Medya bilgi sunmalıdır” dedi.
Yargı ile medya yani yargıçlarla haberciler arasındaki ilişkiye de değinen Haksever, şunları kaydetti:
“Türkiye’de iletişim giderek yavaşlıyor. Soruşturmanın gizliliği ve ihlal durumu biz gazeteciler için biraz sıkıntılı, çünkü biz gazeteciyiz gidiyoruz geliyoruz ve sürekli yeni bir şeyler öğreniyoruz.”
Son olarak Haksever, “Habercilere artık yargılamalarda canlı görüntüler gerekiyor” şeklinde konuştu.
Bir diğer konuşmacı İst. Şehir Üniv. Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Koca, “Basının görevinin aslında devletin iyi yönetilmesi için verdiği bilgilerdir. Ve kamuoyunda iktidarı doğru bilgilendirmesiyle denetlemesidir” diye konuştu.
Son olarak Prof. Dr. Koca, verilen haberin doğru ve gerçeğe uygun olması gerektiğini ifade etti.

Oturumun son konuşmasını ise, İÜ İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suat Gezgin yaptı. Konuşmasında “Medyanın Yargı Dili” konulu sunumunu gerçekleştiren Prof. Dr. Gezgin, şunları söyledi:
“Türkiye’de birçok bölgede medya ve yargı mensuplarının verdiği eğitimlerin son ayağındayız. Kitle İletişim Araçlarının (KİA) yaygın olarak kullanılması ve kitlelere ulaşması çok çabuk gelişiyor. Biz bu bilgileri doğru kullanmalıyız. Herkes düşünceleri tek başına ve toplu halde, yayma hürriyetine sahiptir. Bu KİA’larla yapılmaktadır. Bu hürriyet kişileri Türkiye’deki bazı ilkeleri uygun olarak kullanılmalıdır.”
Sempozyuma ikinci oturumla devam edildi ve sempozyumun ikinci günü oturumlarla devam etti.