AJANS ÜNİVERSİTE – Begüm ERGİNBAY
Yabancı dil öğrenmenin hem mesleki gelişim hem de pratik sorunsalı kapsamında tartışılacağı panel, İÜ Edebiyat Fakültesi Kurul Odası’nda saat 10’da başladı.
Açılış konuşmasını yapan İÜ Kariyer Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayşe Ayçiçeği Dinn, kariyer merkezi olarak düzenledikleri etkinlik ve faaliyetleri anlattı. Yurtdışındaki üniversite, öğretim görevlileri ve öğrencilerle bir köprü kurmayı hedeflediklerini söyledi. “Öğrenciler yurtdışına çıkamıyor. Bu yüzden bu okulları öğrencilerin ayağına getirdik” dedi. Faaliyetlerin devamlılığını önemsediğini belirten Prof. Dr. Dinn bu faaliyetlerin sonucunda yurtdışındaki üniversitelerle anlaşmaların imzalandığını ve öğrencilere burs sağlandığını ekledi.
İki gün boyunca yabancı dil öğrenmenin tartışılacağı etkinlikte çekiliş sonucunda 10 kişiye İngilizce Dil Öğrenme bursu verileceğini duyurdu. Geçen senelerde yapılan Kariyer Günlerine ilişkin rakamları veren Prof. Dr. Dinn, Kariyer Danışmanlığı, Yabancı Dil Konuşma Programı, Tıp Kariyer Günleri, iş gezileri ve uzmanlarla sohbetler gibi projelere imza attıklarını anlattı. “Talep olduğu sürece bu etkinlikleri gerçekleştiriyoruz” diyen Prof. Dr. Dinn, taleplere açık olduğunu söyledi.
İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bayram Mert Savrun ise küreselleşen dünyada yabancı dil, özellikle İngilizce öğrenmenin önemini kendi yaşadıklarından örneklerle anlattı. “Pratik olmayınca dil bilmek yeterli değil” diyen Prof. Dr. Savrun, dil öğrenmede eski yöntemlerin tartışıldığı bu dönemde yeni yöntemlerin ortaya atılmasının önemli olduğunu vurguladı.
“Mesleki Gelişim Kapsamında Yabancı Dil” başlıklı panelde Yard. Doç Dr. Oğuz Cincioğlu, küyerelleşmeslek kavramını tartışacağı konuşmasının temelinde yabancı dil öğrenmenin olacağını söyledi. “Dünyanın küresel bir köy haline geldiğini ifade ediyoruz” diyen Yard. Doç. Dr. Cincioğlu, küresel pazarlama ve entegrasyonları, rekabetçi, maliyet, hükümet, teknolojik, iletişimsel ve uluslararası etkenlerin küreselleşmede rol oynadığını anlattı.
“Küresel bir duruşa sahip misiniz? Böyle bir duruşunuz olma zorunluluğu olsa hangi noktada durmayı tercih ederdiniz?” sorularının yanıt bulması gerektiğini söyleyen Yard. Doç. Dr. Cincioğlu, “Biz gelişmelere öncü olmayı değil gelişmeleri takip etmeyi seviyoruz” dedi. “Hayallerinizi bir kenara not alın bir gün gerçekleştiğini görebilirsiniz” önerisinde bulunan Yard. Doç. Dr. Cincioğlu, günümüz meslekleri yarının meslekleri olmayabilir” dedi.