AJANS ÜNİVERSİTE-Emre ESER
Şişhane-Yenikapı metro hattında yer alan Vezneciler metro istasyonu hizmete girdi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, Vezneciler İstasyonu’nun Şehzadebaşı Caddesi üzerindeki çıkışlarından birinde, Koruma Kurul Kararları’na bağlı olarak gerçekleştirilen arkeolojik çalışmalar hala devam ederken istasyonun hizmete girdiği bildirildi. Vezneciler Metro İstasyonu’nun açılmasıyla İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü çalışanları, öğrenciler,ve esnafının, raylı sistemlerle ulaşımında büyük bir rahatlığa kavuşacağı kaydedildi.
Hacıosman-Yenikapı Metro Hattı üzerinde yer alan Vezneciler İstasyonu’ndan metroya binen yolcular; Taksim-4. Levent-Hacıosman yönüne, Yenikapı’ya ve Marmaray aracılığı ile Üsküdar-Kadıköy-Kartal yönlerine, hafif metro (Yenikapı-Aksaray arası) tamamlandığında Otogar-Atatürk Havalimanı-Bağcılar-Başakşehir-Olimpiyat Stadı yönlerine ulaşabilecek.
Arkeolojik Çalışmalar Devam Ediyor
Vezneciler İstasyonu’nun Şehzadebaşı Caddesi üzerindeki çıkışlarından birinde, koruma kurul kararlarına bağlı arkeolojik çalışmalar hala devam ediyor. Arkeolojik kazılarda elde edilen buluntular, İstanbul Arkeoloji Müdürlüğü tarafından koruma altına alındı. Bu buluntulardan en önemlisi sayılabilecek Bizans dönemine ait (Opus Sectile) mozaiği İstanbul Arkeoloji Müze Müdürlüğü denetiminde kaldırıldı. İstasyona, İstanbul’un işgali sırasında bu bölgedeki karakolda şehit edilen askerler anısına “Vezneciler İstasyonu 16 Mart Şehitleri Girişi” ismi verildi. Ayrıca istasyon girişine olayı üç dilde anlatan anıt da konuldu.
İstasyonun bölge turizmine olumlu katkılar sağlayacağı belirtilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
“Şişhane-Yenikapı Metro hattı üzerinde bulunan Vezneciler İstasyonu yüzeyden 30 metre derinliğinde inşa edildi. İstasyonda ve istasyon girişlerinde, engelli erişimine uygun şekilde uluslararası standartlar doğrultusunda, yürüme ve ikaz bantları, tutunma barları ve özürlü asansörü tesis edilerek, yüzeyden perona erişim kolaylığı sağlandı. Görme engelli vatandaşlarımız için zemine kabartılı yürüme yolu yapılarak istasyon girişinden perona kadar güvenli erişim sağlandı. Rayların altına titreşimi önleyici elastomer yastık uygulanarak, trenin sebep olduğu gürültü ve vibrasyon en aza indirilerek seyahat konforu arttırıldı. Projenin Tarihi Yarımada’da olması nedeniyle titreşim sönümleyici ve gürültüyü minimuma indiren ray bağlantı sistemleri tercih edildi.”