AJANS ÜNİVERSİTE
Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle Van Kalesi’nin kuzeyindeki höyükte yürütülen kazı çalışmalarında, İlk Tunç Çağı dönemine ait, mimari yapılar, pişmiş topraktan yapılan oyuncak, araba, tekerlek örnekleri, tunçtan yapılan mızrak uçları ve küpe gibi eserler ortaya çıkarıldı.
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erkan Konyar başkanlığında, 37 kişilik bilim kuruluyla Van Höyüğü’nde yürütülen kazı çalışmalarının bu yıl ki bölümü tamamlandı. 6 yıldan bu yana Van Kalesi ve çevresindeki tarihi mekanlarda yapılan kazı çalışmaları kapsamında bu yıl Van’ın tarihi geçmişi ve kültürel yapısıyla ilgili önemli bilgiler elde edildi. 12 üniversiteden 37 kişilik bilim kuruluyla yürüttükleri kazı çalışmalarının bu yıl ki bölümünü tamamladıklarını bildiren Doç. Dr. Konyar, buluntu yelpazesi çok geniş bir çalışma sezonunu geride bıraktıklarını söyledi.
Urartular’ın yıkılış tarihiyle ilgili yeni ve önemli bilgilerin ortaya çıktığını vurgulayan Doç. Dr. Konyar, “Urartular’ın mimari ve küçük el sanatları alanındaki maddi kültür kalıntılarının devlet yapısının çökmesine rağmen devam ettiğini gördük. Daha önce Urartular yıkıldığında kültürün de yok olduğu yönünde bilgiler vardı ancak bu yıl ki verilerimiz bunun tam tersini söylüyor. Bu yıl ki kazılarda, Urartular’ın devlet yapısının çökmesine rağmen kültürünün 7. yüzyıla kadar varlığını sürdürdüğünü gördük. Bu yeni bir tarihsel bilgi olarak karşımıza çıkıyor” diye konuştu.
“Urartular Milimetrik Ölçekte İşlemeler Yapmış”
Doç. Dr. Konyar, bu yıl yürüttükleri kazı çalışmalarının, Urartular’ın küçük el sanatları ve işleme konusunda ulaştıkları noktayı bir kez daha ortaya koyduğunu belirterek, buluntularda Urartular’ın mikro ölçekteki eserlerini gördüklerini söyledi.
Urartular’ın her alanda gelişmiş bir devlet profili çizdiğine dikkati çeken Doç. Dr. Konyar, “Buluntularda, milimetrik ölçekte işleme ve sanat söz konusu. Bu oldukça etkileyici. Şaha kalkan at, koşan bir geyik motifi çok milimetrik ölçülerde su mermeri gibi sert taşlar üzerine işlenmiş. Bu da Urartular’ın küçük el sanatlarındaki yeteneğini ve niteliğini göstermesi açısından ilginç buluntuları karşımıza çıkarıyor” ifadesini kullandı.
İlk Tunç Çağı’na Ait Eserler Ortaya Çıktı
Bu yıl yaptıkları kazıları değerlendiren Doç. Dr. Konyar, özellikle kentin çok eski tarihlerine ait bilgileri ortaya çıkardıklarını belirtti. Ayrıca şunları kaydetti: “Bu yıl Van’da yaşayan erken toplumların tabakalarına inmeye çalıştık ve İlk Tunç Çağına ait mimari kalıntılar, bulgular elde ettik. Bu bölgenin tarihsel geçmişi açısından önemli. Bu evler içinde pişmiş topraktan yapılan oyuncak araba, tekerlek örnekleri, tunçtan mızrak uçları ve küpeler bulundu. Bunlar Van Havzası için en erken buluntulardı ve kentin geçmişinin belirlenmesi açısından önemli bilgilerin elde edilmesini sağladı.”
Kaynak: AA