Usta-çırak semineri İSOV’da gerçekleştirildi

AJANS ÜNİVERSİTE- Gizem Öztürk

 

İstanbul Sanayi Odası Vakfı’nın katkılarıyla düzenlenen “Deneyimli gazeteciler genç meslektaşlarıyla buluşuyor” semineri bugün saat 10.00’da Sedat Pişirici ve Ruşen Çakır’ın açılış konuşmasıyla başladı.

 

Deneyimlerini genç gazetecilerle paylaşmak adına seminere ; Nurcan Akad, Murat Yetkin, Banu Güven, Rıdvan Akar ve Kemal Can gibi değerli isimler katkıda bulundu. Seminerin konu başlıkları şu şekildeydi ; Gazete mutfağı ve internet gazeteciliği , Ankara’da gazeteci olmak, Haber her yerde, TV haberciliği, Araştırmacılık ve gazetecilik.

Türkiye’nin ilk kadın genel yayın yönetmeni olarak görev yapmış Nurcan Akad , internet gazeteciliği demek yerine dijital haberciliği kullanıyor. İnternet gazeteciliğini ”manşetsiz mecralar” olarak niteleyen Akad ‘zete.com’ ile internet gazeteciliğinde radikal bir değişim yarattığını, geleneksel medyanın hiyeraşik düzenine dikkat çekip dijital habercilikte ‘bireysel kaynak’ olmanın avantajlarına değindi.

 

Neden Dijital Haberciliğe Geçti?

 

DSC_00181

Akad, sözlerine siyasi iktidar ve medya ilişkilerinin değişmesi ve zorlaşmasından ‘bireysel’ olmaya karar verdiğini , meslekten gazeteci olan medya patronlarının günümüzde kendini iş adamlarına bıraktığını belirtti. ”Sosyal medya ile birlikte haber bilgisi tüm boyutlarıyla tüketiliyor bu yüzden haberin bulunduğumuz an içerisinde aktarılması gerekiyor. Dijital haberciliğe geçmemin bir nedeni de tablet oldu. Refresh ile birlikte 7/24 zamansız ve mekansız bilgi akışı sağlanıyor. Yaklaşık 10-15 sene içinde geleneksel medyanın yerini dijital medya tamamen alacaktır” dedi.

Genç iletişimcilerin sorularını yanıtlayan Akad, son olarak dijital medyada herhangi hukuki bir boşluk hissetmediğini gazetecilik ilke ve ahlakını içselleştirdiğini de dile getirdi.

 

Murat Yetkin ile Ankara Gazeteciliği

 

DSC_00224

Radikal gazetesi köşe yazarı Murat Yetkin , yıllarca Ankara’da yaşadığı deneyimleri paylaştı. ” Ankara gazeteciliği ; siyasidir, sinirlere sahip olmaktır. Ankara kulisi, meclistir böylece bütün siyasetin harmanlandığı bir mecradır. ” diye konuşan deneyimli gazeteci , kaynak ve gazeteci arasındaki dürüstlüğün esaslı olmasından bahsetti. “Siyasette eleştiri tarzı değişmesinden dolayı kendi kendime oto-sansür uygulamak zorunda kaldım” diyerek sözlerine ekledi.

 

Endüstriyel ürün : İşlenmiş Bilgi

 

Gazeteciliğin endüstriyel bir iş olduğuna dikkat çeken Yetkin, haber atlatma taktiğini de endüstriyel bir faaliyet olarak niteledi. Nurcan Akad’ın tersine geleneksel medyanın bitmeyeceğini , gazetenin lüks bir tüketim maddesi olacağını söyledi. Sosyal medyanın asparagas habercilikten başka bir şey olmadığını vurguladı.

 

Haber Nerede?

DSC_00251

Bir dönem NTV’de haber spikerliği ve programcılık yapan Banu Güven , sözlerine ”haber her yerde” diyerek başladı. “Ana akım medyada neyin haber olup olmayacağının sınırları bellidir ve nesnel olarak önem arz eden haberlerin üzerinde durulmayabilir.” diyerek medyanın nasıl işlediğini öğretti.

 

Gündem belirleme işinin iktidara ait olduğunu ileri sürerek bir çıkış yolu bulmak için alternatif mecralar yaratılması gerektiğini savundu. Haberin içeriğinde önem arz eden temel noktanın; o haberin öyküsü, oradaki yaşamın dikkat çekici olacağını söyledi.

 

Önceki yıllarda  görselliğe önem verilen spikerlik mesleğinde bu durumun giderek azaldığını, ‘gazeteci kadın’ imajıyla ekranlarda var olunabileceğini vurguladı. Bilgi eksikliği ile sadece ekranda akan yazıları okumanın mazi olması gerektiğini belirtti.