Üniversite Öğrencilerinden Temsili BMGK Toplantısında 2. Gün

AJANS ÜNİVERSİTE – Betül YÜNCÜOĞLU

FOTOĞRAF – Gizem ÖZTÜRK

İlk gün “Vatandaşları İnsanlık Suçlarından Korumak” konusundan bahseden ve ikinci gün “Suriye Sorunu” başlığı altında devam eden toplantısı sona erdi. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen ve Model Birleşmiş Milletler (MUN) programı dâhilinde Rabi Medresesi’nde düzenlenen etkinlik 4. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali kapsamında yapılıyor.

“Öğrenciler, farklı bakış açılarıyla düşünmeyi öğreniyor”

Proje Müdürü Freie Universitat Berlin’den Peggy Wittke, simülasyon yönteminin öğrenciler için çok verimli bir eğitim sistemi olduğunu ve bunun öğrencilere birçok kazanç sağladığını söyledi. Wittke, “Uluslararası iş hayatının içinde bulunmak, ciddi konulara ve farklı ülkelerin bakış açılarına hakim olmak, öğrencilerin günlük hayatı için bile büyük bir kazanç” dedi.

Wittke sözlerine şu şekilde devam etti: “Kısa süreliğine olsa bile başkasının yerine düşünmek, birçok mevcut çatışmanın çok daha rahat çözülebilmesini sağlayacaktır. Mümkün olduğunca farklı fakültelerden öğrencileri bünyemize dahil etmek istiyoruz, hukuk ve siyasal bilimlerin dışında fizik ve mimarlık bölümlerinden bile öğrencilerimiz var” İstanbul’a davet edildiğinde çok mutlu olduğunu belirten Wittke, bu konferansın kendisi ve öğrencileri için büyük bir tecrübe olduğunu söyledi.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Ege Akyüz, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde büyük çoğunluğu İstanbul Üniversiteli öğrencilerin temsil ettiği 18 ülkenin hep beraber ortak çözümler ve sonuçlar aradığını söyledi.

Model Birleşmiş Milletler (MUN)

Model Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliğinin ve Birleşmiş Milletlerin birer özgün simülasyonudur. Bu simülasyonlar, birkaç bilim dalı ile ilgili birbiriyle etkileşim halinde olan öğrenme metotlarını, tek bir şekilde sunulmasını sağlar. Katılımcılar, konuşmalara ve tartışmalara belli bir ülkeyi temsil ederek aktif olarak katılır. Bu şekilde diplomatlık ve diğer siyasi görevler üzerine tecrübe kazanırlar ve müzakere stratejileri hakkında bilgi sahibi olurlar. Amaç katılımcılara pratik ağırlıklı, farklı alanları içine alan, uluslararası bir eğitim vermektir. Freire Universitat Berlin, MUN’a 1998’den beri ev sahipliği yapmaktadır.