Üniversite Öğrencilerinden Temsili BMGK Toplantısı

AJANS ÜNİVERSİTE – Begüm ERGİNBAY

FOTOĞRAF – Erkut KILIÇ

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) Suriye için düzenlediği özel oturumun bir benzeri, İstanbul’da üniversite öğrencileriyle temsili olarak gerçekleştirildi.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen 4. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali kapsamında, BMGK özel oturumu yapıldı. Fatih Süleymaniye’deki Rabi Medresesi’nde gerçekleştirilen “BMGK’nin Koruma Sorumluluğu ve Suriye’deki Mevcut Durum” başlıklı oturumda, öğrencilerden, davet edilen ülkelerin delege heyetleri rolünü üstlenerek oturuma katılmaları istendi.

Birleşmiş Milletler (BM) kurumlarının temsil edildiği bir eğitim simülasyonu olan Model Birleşmiş Milletler (MUN) programı çerçevesinde yapılan etkinlik, İstanbul Üniversitesi ve Alman Freie Universitat Berlin işbirliğinde gerçekleştiriliyor.

Diplomasiyi Uygulayarak Öğreniyorlar

Geçen Eylül ayından bu yana oturuma hazırlanan öğrenciler bu program sayesinde, uluslararası birliğin işleyişine, diplomasinin farklı yönlerine, müzakere tekniklerine ve BM üyesi devletler arasındaki fikir ayrılıklarının kökenine ilişkin deneyim elde edecekler.

Güvenlik Konseyi üyesi Arjantin, Avustralya, Çad, Şili, Çin, Fransa, Ürdün, Litvanya, Lüksemburg, Nijerya, Kore Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu, Rwanda, Birleşik Krallık ve ABD ile özel olarak davet edilen Türkiye, Irak ve Suriye ülkeleri, öğrenciler tarafından delegesi temsil edilen ülkeler arasında. Etkinlik, 12-13 Kasım tarihlerinde gerçekleştiriliyor.