AJANS ÜNİVERSİTE – Begüm ERGİNBAY
Gelecek yıl komitenin 40. dönem toplantısının İstanbul’da gerçekleşecek olmasının yanı sıra bu yıl gerçekleşen komitede Türkiye’yi yakından ilgilendiren başka kararlar da alındı. Diyarbakır Kalesi ve Surları ve de Efes “UNESO Dünya Mirası Listesi” ne eklenen 24 yeni varlık arasına girmeyi başardı. Böylece 163 ülkede 1031 varlık arasında Türkiye’den toplam13 miras listede yer alıyor.
Türkiye’den listede yer alan diğer varlıklar ise 1985 yılında listeye giren İstanbul’un Tarihi Alanları, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası (Sivas), 1986 yılında giren Hattuşa (Boğazköy) – Hitit Başkenti (Çorum), 1987 yılında giren Nemrut Dağı (Adıyaman – Kahta), 1988 yılında giren Xanthos-Letoon (Antalya – Muğla), 1994 yılında giren Safranbolu Şehri (Karabük) , 1998 yılında giren Troya Antik Kenti (Çanakkale), 2011 yılında dahil olan Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi (Edirne), 2012 yılında giren Çatalhöyük Neolitik Kenti (Konya), 2014 yılında giren Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı (İzmir) ve Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu (Bursa).
Orta Doğu’daki Mirasların Korunması İçin Harekte Geçiliyor
Yeni eklenen 24 varlığın yanı sıra UNESCO listede hâlihazırda yer alan 3 varlığın da genişletilmesin onayladı. Ayrıca “Tehlikede Altındaki Dünya Mirasları” listesine 3 yeni varlık eklenirken biri liste dışı kaldı.
28 Haziran’da başlayan ve 8 Temmuz’da sona eren toplantıda Unesco Direktörü Irina Bokova özellikle Orta Doğu’daki kültürel mirasa karşı yapılan kasti hasar karşısında varlıkların naklini hızlandırmak için hazırlanan Miras Koalisyonu için yapılacak küresel toplantıyı da duyurdu. Dünya Mirası Komitesi ayrıca gereken yerlerde barışın sürdürülmesini sağlayacak misyonların edinilmesini öngören “Bonn Deklarasyonu” nu da kabul ettiğini açıkladı. Bu sayede silahlı saldırı veya doğal afetler sırasında uluslararası liderlerin mirasın korunması için daha uyumlu çalışması için gayret gösterilecek.