AJANS ÜNİVERSİTE – Murat KASAP, Mehmet TOSUN, Fırat ORMANCI
İÜ Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Tarım’ın açılış konuşmasını yaptığı sempozyumda Tamburi Cemil Bey’in sanat anlayışı ve icralarından bahsedildi. Prof. Dr. Tarım, “Osmanlı dönemindeki bir sanatçının yeni bir ses teknolojisi ile tanışmasından bahsediyoruz. Taş plaklarla tanınan Tamburi Cemil Bey dönemin müzik hayatını etkilemiştir” diyerek konuşmasını tamamladı.
Etkinliğin devamında konuşmasını yapan Deniz Seltuğ, Cemil Bey’in taş plaklarla yaptığı önemli kayıtlardan bahsetti. Seltuğ, “Bu plaklardan seçilen repertuvarlar Tamburi Cemil Bey’in tanınmasında etkili olmuştur. Birçok müzik aleti çalma yeteneği olsa da Cemil Bey daha çok tiz sesleri olan Kemençe çalmıştır” dedi. Seltuğ, genel anlamda dönemin ses kayıt teknolojisinden, bunun Tamburi Cemil Bey ve döneminin sanatçılarına olan menfi etkilerinden bahsetti.
İ.T.Ü. Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Müzikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ozan Baysal ve Arş. Gör. Zeynep Ayşe Hatipoğlu kendi alanları ile ilgili konuşmalarını yaptı. Doç. Dr. Baysal, Tamburi Cemil Bey’in Bestenigar, Yaylı Tambur ve Viyolonsel taksimlerindeki zaman analizinden bahsetti. Arş. Gör. Hatipoğlu dört bölümlük zaman-makam modelini görsel materyallerle dinleyicilere aktardı.
Sempozyumun devamında konuşmasını gerçekleştiren Yıldız Teknik Üniversitesi Müzik Toplulukları Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aslıhan Eruzun Özel, Tamburi Cemil Bey’den bu zamana kadarki kemençe icracıları ile ilgili analiz yaptı. Yrd. Doç. Dr. Özel, “Bugün müzikolojide kemençeden ziyade keman ön planda. Biz kemençenin hak ettiği yere gelmesi için araştırmalarımızı arttırdık” dedi.
Konuşmasını yapan Orçun Güneşer ise 19 kemençe icracısıyla ilgili 24 tane örnekten bahsetti. Güneşer, bir çalgının tınısı, bileşenlerine ayrılması yöntemi olan spektrum analizini dijital ve görsel verileri ile anlattı.
Etkinlik sorulan soruların cevaplanmasının ardından sona erdi.