AJANS ÜNİVERSİTE-Ahsen ESER, Ege ÖZTOKAT
Ülkemizde beşincisi düzenlenen Uluslararası Semiyotik Konferası’nda bu yıl “Kültürel Mirasın Semiyotiği, Otantikten Enformatiğe” konusu işlendi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Kütüphanesi’nde gerçekleşen ikinci oturum, Prof. Dr. Nedret Öztokat ve Prof. Dr. Şafak Ural’ın moderatörlüğünde 7 Mayıs Perşembe günü 16.30’da başladı. Oturumda İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nilüfer Sarı Sezer, Anadolu Seramik Uzmanı Altan Marçelli ve Kütahya Seramikçisi Nida Olçar konuştu.
Prof. Dr. Nüket Güz’ün “Saray Yaşamından Kesitler” isimli bildirisini sunan Prof. Dr. Sezer, Topkapı’dan seramik parçalarını inceleyerek saray hayatı hakkında bilgiler verdi. Minyatür sanatının Osmanlı kültüründeki yerini anlatan Prof. Dr. Sezer, Sultan Süleyman’ın Tahta Çıkması, İmparatorluk Sarayı’nın Birinci Avlusu, Topkapı Sarayı İkinci Avlusu ve Veliahtların Sünnet Düğünü isimli seramikleri inceledi. Prof. Dr. Sezer minyatür hakkında kesitler sunarak formatların çok tipik olduğunu, her sembolün farklı bir anlama sahip olduğunu belirtti.
Anadolu Seramik Uzmanı Altan A. Marçelli “Anadolu Seramikleri: Sosyo-dinsel Bağlamda Sembolizm Çalışması” isimli bildirisini sundu. Anadolu halklarının 19. Yüzyılda Müslüman, Yunan, Ermeni ve Yahudiler’den oluştuğunu vurgulayan Marçelli, toplumsal ve dini sembolleri çiniler üzerinden inceledi. Seramikte dini resim yerine semboller kullanıldığını söyleyen Marçelli, sembollerin dogmalar gibi birer inanç öğesi olduğunun üzerinde durdu.
Oturumun son bölümünde Kütahya Seramikçisi Nida Olçar, “Sıtkı Olçar – UNESCO Yaşayan İnsan Hazinesi” isimli belgesel hakkında bilgi verdi ve belgesel gösterimi gerçekleşti. “Usta-çırak ilişkisi ile onun çizgisinde sıra dışı eserlerle çalışarak atölyeyi sürdürmeye çalışıyorum” diyerek babası Sıtkı Olçar’ı anan Nida Olçar, atölye hakkında bilgi verdi. Oturum 15 dakikalık belgeselin gösteriminin ardından son buldu.