Uluslararası Diş Hekimliği Çalıştayı ve Sempozyumu Düzenlendi

AJANS ÜNİVERSİTE – Yağmur Ceren KURAL, Beyza Nur KIZILDEMİR

İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nin, Türkiye Hemofili Derneği ve Dünya Hemofili Federasyonu ile birlikte organize ettiği çalıştayda, hemofili hastalarının ağız sağlığı ile ilgili yaklaşımları ve tedavileri tartışılarak ele alındı.

DSC_0714-crop

Sempozyumun ilk günün ilk konuşmasını Türkiye Hemofili Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Yusuf Büyükpınarbaşılı yaptı. Dr. Büyükpınarbaşılı Türkiye Hemofili Derneği’nin amaçlarını ve kurulma nedenlerini anlatarak, “Türkiye Hemofili Derneği; hastaların yaşam kalitesinin yükselmesi, hasta ailelere yardımda bulunulması, hasta ailelerin eğitiminin sağlanması, hastaların ağız sağlığının korunması gibi nedenlerle kurulmuştur” dedi.

DSC_0723

Günün ikinci konuşmacısı Dünya Hemofili Federasyonu Avrupa Bölge Yöneticisi Yulian Tsolov söz alarak, federasyonun strateji ve istatistikleriyle geliştirme modeline değindi.

DSC_0725

Tsolov’dan sonra Dünya Hemofili Federasyonu Diş Hekimliği Komitesi Başkanı Dr. Alison Dougall yaşam boyu oral sağlığın yükseltilmesi ve multidisipliner yaklaşım hakkında konuştu.

DSC_0733

Sonrasında İÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gülsüm Ak organizasyonun ülkemizde ilk kez yapıldığını belirterek, “Bugünkü organizasyonda 13 üniversite yer alıyor. Burada bulunan öğretim üyelerimiz bu işe gönül veren öğretim üyeleri. Bizim amacımız ülkemizde ve dünyada diş uygulamalarını tartışmak ve hemofili camiasına katkımızın bulunması” şeklinde sözlerini sürdürdü.

DSC_0743

Prof. Dr. Ak’ın konuşması ardından sözü Türkiye Hemofili Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Zülfikar aldı. Prof. Dr. Zülfikar, Türkiye’de hemofilinin önemini vurgulayarak “Olayı hemofilinin dışına taşıdık fakültemiz olarak. Kanamalı hastaların çoğu buraya geliyor. İsim sadece hemofili olsa da kapsadığı alan hemofiliyle sınırlı kalmıyor. Hem hasta odaklı hem de hekim odaklı çalışma olmalı” diyerek sözlerine devam etti. Hemofilinin nadir hastalık olduğunu dile getiren Prof. Dr. Zülfikar kanama çeşitlerini açıkladı. Devamında sözlerini şu şekilde sürdürdü: “İyi bir hemofili bakımı için zaman gerekir. Güvenilir laboratuvar olmalı. Hastaların iyi bir kayıt ve servis sistemi olmalı. Düzenli konseyler olmalı ve bu konseylerde hastanın durumu tartışılmalı.”

DSC_0076

Prof. Dr. Zülfikar’ın konuşmasından sonra konuşmasını Prof. Dr. Can Dörter yaptı. Yetişkin hemofilik hastalarda çürük kontrolü ve tedavisinden bahsederek “Kanama sorunu olan hastaların diş ve dişeti problemleri diğer hastalardan farklı değildir” dedi. Ağız hijyeni ile ilgili bilgiler vererek sözlerini noktaladı.

DSC_0082

Konuşmalardan sonra tartışma ve istişare yapılarak birinci gün tamamlandı.

DSC_0719

Çalıştayın ikinci gününde konuşmasını yapmak üzere kürsüye öncelikle Dr. Alison Dougall çıktı. Dr. Dougall dental prosedürlerdeki riskleri değerlendirdi ve söz konusu risklerin önüne geçmek adına yapılacakları belirtti.

DSC_0553

Kürsünün ikinci konuşmacısı Prof. Dr. Korkud Demirel oldu. Prof. Dr. Demirel periodontal hastaların biyolojik yüklerini sistemik açıdan ele alan sunumunu gerçekleştirdi.

DSC_0575fghgfd

Prof. Dr. Demirel’in ardından Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Cem Doğan sunumunu yaptı. Pediatrik hemofili hastalarında koruyucu yaklaşımları ele alan Prof. Dr. Doğan, çocuklarda diş temizliği eğitiminin yaşa uygun şekilde verilmesi gerektiğini vurguladı.

DSC_0580

Günün son konuşmacısı Dt. Mert Açıkgöz oldu. Dt. Açıkgöz, Türkiye hemofili kamplarına yaptıkları ziyaretten bahsetti ve orada gerçekleştirilen ağız sağlığı eğitiminin detaylarını anlattı.

DSC_0584

Konuyla ilgili merak edilenlerden yola çıkılarak kısa bir istişare yapıldı ardından gönüllü hastalardan oluşan bir ekiple uygulama pratiği gerçekleştirildi. Kapanış konuşmasından sonra ise çalıştay tamamlandı.

DSC_0559