AJANS ÜNİVERSİTE – Begüm ERGİNBAY
Fotoğraf: Devrim ÇIRPAN
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilüfer Pembecioğlu ve Park University Öğretim Üyesi Prof. Dr. Steven L. Youngblood koordinatörlüğünde düzenlenen Uluslararası Barış Gazeteciliği Zirvesi 24 – 25- 26 Mayıs tarihlerinde İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yerleşkesi’nde gerçekleşti.
Barış gazeteciliği konusunda daha önce Adana’da bir seminer gerçekleştiren Prof. Dr. Steven Youngblood bu kez İstanbul Üniversitesi’ne konuk oldu. Öğrencilerin, profesörlerin ve profesyonel gazetecilerin yanı sıra Adana’daki seminerde yer alan katılımcılar da zirvede bir araya geldi.
“Gazetecilik Pratiği Değil Akademik Bir Konu”
Üç gün süren zirvenin son oturumunda IMAGINE isimli sivil toplum kuruluşunun üyelerinden Sona Dilanyan kurum bünyesinde yaptıkları barış gazeteciliği çalışmalarından bahsetti. Kurum içerisinde farklı mesleklerden kişilerle çalıştıklarını belirten Dilanyan iyi bir gazetecilik örneği ortaya koymayı amaçladıklarını söyledi. “Barış gazeteciliği aslında bir gazetecilik pratiği değil akademik bir konu” dedi.
Barış gazeteciliğinin gazeteciler için bir politika haline nasıl geldiğini anlatan Dilanyan bu alanda dikkat edilmesi gerekenlerin eğitim, haber ilkeleri oluşturma, izleme, teşvik ve tanıma olduğunu söyledi. Kurum bünyesinde gazetecilere eğitim verdiklerini, haber ilkeleri oluşturduklarını açıklayan Dilanyan “Eğitimden sonra uzun vadede izleme yapılması gerekiyor” dedi. Bu izleme döneminden sonra iyi barış gazeteciliği örneklerinin ödüllendirildiğini ve özendirici çalışmalar yaptıklarını ekledi.
“Barış Gazeteciliği Yaptığımı Anladım”
Prof. Dr. Steven Youngblood her seminer sonrasında geri bildirimler aldıklarını belirtti. Bunlardan birinin de Adana’da gerçekleşen seminer sonrasında geldiğini söyleyen Youngblood sınırda gazetecilik yapan Serpil Korkmaz’ı davet etti. Korkmaz çadır kentlerde yaptığı gözlemleri ve çektiği fotoğrafları paylaştı. Politikadan ziyade kadın ve çocuk haberleriyle ilgilendiğini belirten Korkmaz “Bu seminerler sayesinde barış gazeteciliği yaptığımı anladım” dedi. Devletin kurduğu veya bağımsız olan çadır kentlerde hayatta kalma mücadelesi verenlerin durumunu gözler önüne serdi.
Dersler Olgular Üzerinden İşleniyor
Barış gazeteciliği konusundaki her seminerde hem teorinin hem de uygulamanın gösterilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Youngblood bir sorun üzerinde çalışırken yerel bir konu ise yerellerden yardım alınması gerektiğine dikkat çekti. Barış gazeteciliği eğitimi konusundaki düşüncelerini paylaşmayı sürdüren Prof. Dr. Youngblood derslerini olgular üzerinden işlediğini belirtti. Park University’nin web sitesinde barış gazeteciliği konusunda bir kaynak yarattığını çünkü bu konuda hiçbir ders kitabının olmadığını aktaran Prof. Youngblood “Şimdi böyle bir kitabı yazmak için fırsat verildiği için çok mutluyum. Başka dillere çevrilecek olması beni heyecanlandırıyor “dedi.
Diyalog ve Uzlaşma Ön Plana Çıkıyor
Barış gazeteciliğinin öğretilmesi hakkında konuşan Prof. Youngblood, barış gazeteciliğini öğrenme sürecini anlatmaları için Park University’deki iki öğrencisini davet etti. Taylor Miller barış gazeteciliğinin ne anlama geldiğini siyahi bir gencin polis tarafından öldürülmesiyle Amerika’da başlayan Ferguson olayları sırasında öğrendiğini dile getirdi. Bu olayların medyaya yansıma biçimden yola çıkarak araştırmalarını sürdürdüklerini belirtti. Bir diğer öğrenci Michael Dean ise barış gazeteciliği eğitimi sırasında dilin ne kadar önemli olduğunu, diyalog ve uzlaşmanın öne plana çıktığını gördüğünü söyledi. “Medya şiddeti önlemede etik bir sorumluluğa sahip” diye ekledi.
Prof. Dr. Pembecioğlu ‘nun Suriyeli mülteciler ve sorunları hakkında yaptığı ve barış gazeteciliğinin zorluklarına değindiği konuşmasının sonunda katılımcılara sertifikaları verildi.