Türkü’nün Okuma Azmi

AJANS ÜNİVERSİTE- İrem YENİCELER

Down sendromu, vücuttaki hücrelerin 46 yerine fazladan bir kromozoma yani 47 kromozoma sahip olmasıdır. Bilinenin aksine Downsendromu bir hastalık değil genetik bir farklılıktır.Türkü Ertuğrul,Türkiye’de bu genetik farklılığı olan binlerce çocuktan biri sadece.

Türkü, olumsuz görünen bu farklılığı eğitimle aşabilen çocuklardan. YGS’de engelli öğrenciler için baraj puanı 100 olduğu hâlde, o normal öğrenciler için 140 olan baraj puanını da geçerek, 165 puan aldı. Türkü şimdi yaşıtlarıyla birlikte üniversite sıralarında ders görüyor. Annesi Pınar Ertuğrul ise bu durumun birçok aile için büyük bir umut olduğunu söyledi.

“Bizim Engelimiz Engelsiz İnsanlar”

Türkü’nün edebiyat öğretmeniolan annesi Pınar Ertuğrul, “Türkü çok güzel şarkı söyler, çok iyi bir yüzücüdür. Biz onu hiç yadırgamadık, eğitebileceğimiz kadar eğittik. Çocuğumuza bir emek değil on emek verdik. Onu hiçbir zaman saklamadık, girdiğimiz her sosyal ortama onu da soktuk ve ondan asla utanmadık. Bizim tek engelimiz, engelsiz insanlar. Bir ortama girdiğimizde garip garip bakıyorlar. Türkü insanların kendisine neden baktıklarını sorduğunda ise ‘Çok güzelsin, ondan bakıyorlar sana.’ diyorum.” dedi.

“Bu Çocukların İlacı Sevgi”

Her çocuğun çiçek olduğunu ancak down sendromlu çocukların daha narin çiçeklerden olduklarını söyleyen anne Ertuğrul,sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkü’nün durumunu 2,5 yaşındayken öğrendim ve o andan itibaren ne yapabilirim diye düşünmeye başladım. Birçok aile bu durumu öğreninceçocuklarını gizlemeyi tercih ediyor; ancak biz onu normal çocuklarla birlikte okuttuk, konuşması için dil terapisi aldırdık. Bu çocukların dermanı sevgi.Azim ve sevgi olunca başarıyorlar. Onların bizlerden tek istedikleri yadırganmamalarıdır. Biz Türkü’ye sevgimizi her zaman gösterdik ve çok azmettik. Onu böylece yetiştirdik.”

“Engelli Yasaları Birçok Aileye Işık Oldu”

Anne Ertuğrul, “Biz, YÖK’ün çıkardığı engelli yasası ile rahatladık; biraz da olsa sıkıntılarımız azaldı. Bu çocukların normal bireylerden farkları yok. Bizim sıkıntılarımızdışarıdaki insanlardan kaynaklı. Türkü, eğitim hayatında birçok zorlukla karşılaştı.Onun girdiği sınıflarda okuyan öğrencilerin velileri imzalar toplayarak bizi göndermeye çalıştılar. Biz buna rağmen kararlı bir şekilde yolumuzdan yürümeye devam ettik. Ne mutlu bize ki başardık.” şeklinde konuştu.

“Arkadaşlarımla Çok Mutluyum”

Downsendromlu çocukların serpilmesi için sosyal yaşamlarının çok önemli olduğunu söyleyen anne Ertuğrul, mezun olunca kızına kreş ya da bakımevi açacaklarını, orada kendi gibi down sendromlu çocukları eğiteceğini söyledi. Türkü Ertuğrul ise arkadaşlarıyla çok mutlu olduğunu, onları çok sevdiğini belirtti.