Türkiye’nin İlk Çocuk Sokağı Açıldı

AJANS ÜNİVERSİTE-Betül YÜNCÜOĞLU

Esenler Belediyesi; Menderes Mahallesi’ndeki 330. Sokağı trafiğe kapatarak, burayı “Çocuk Sokağı”na dönüştürdü. Proje hayata geçirilmeden önce, sokak sakinlerinin de fikrinin alınması amacıyla ufak bir referandum yapıldı. Bu referandumda sokak sakinleri projeye oy çoğunluğuyla evet diyerek destek verdi.

Böylece Çocuk Sokağı, aynı sokakta bulunan ve daha önceden de hizmet vermekte olan kreşe entegre edildi. İstanbul Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri mezunu olan, Esma Biltaci Anne ve Çocuk Kampüsü Müdürü Mehtap Kayaalp, açılış töreninden şu şekilde bahsetti. “Sokak, 11 Eylül’de büyük bir törenle kullanıma açılırken, kreş de “Esma Biltaci Anne ve Çocuk Kampüsü” adını aldı. Açılışa Bakan İslam dışında  İstanbul Eski Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran da katıldı.”

DSC_0405

Kampüsün ismi, Mısır’ın direniş sembolü haline gelen ve 17 yaşında hayatını kaybeden Esma Biltaci’nin anısını yaşatmak için seçildi. Esma Biltaci’nin ağabeyi Muhammed Ammar Biltaci de açılışa katıldı. Kreş müdürü Kayaalp, Esma’nın ağabeyinin memnuniyetinden şu şekilde bahsetti: “Çok sevindi, çok hüzünlendi ve memnuniyetini defalarca dile getirdi.”

Kayaalp sözlerine şu şekilde devam etti: “Bu proje, çocuklara oyun alanı yaratmanın, unutulmaya yüz tutmuş oyunları yeni nesile hatırlatmanın ve onların güvenli ve bilinçli bir şekilde eğlenmelerini sağlamanın yanı sıra annelere de kendilerine vakit ayırabilecekleri bir ortam kurmak amacıyla faaliyete geçirildi.”

Çocuk Sokağı; Esenler’de ikamet eden 6 ile 12 yaş arası çocuklar için kullanıma açıkken, 3 ile 6 yaş arası çocuklar da kapalı oyun salonunda öğretmenler eşliğinde vakit geçirebilme imkanına sahip. Anneler için ise sinema salonu, kütüphane ve kafeterya kullanıma açık.

DSC_0522

Anne Çocuk Birlikte Kitap Okuyor

Kayaalp, Anne Çocuk Kütüphanesi’nin önemini vurgulayarak şu şekilde konuştu: “Annemle okuyorum” sloganıyla hem anne hem de çocuk kütüphaneden birlikte faydalanabiliyor. Hem annelere hitap eden kitap gruplarımız var hem de çocuklara. Çocukları kitap okumaya özendirmek için anne ve çocuğun aynı ortamdan beraber faydalanmalarını sağlıyoruz.” Kütüphane görevlisi Havva Kahraman ise gözlemlerini şu şekilde aktardı: “Buraya anneler çocukları ile beraber geliyorlar, ikisinin de ilgileneceği tarzda kitaplar var, çocuk annesinin kitap okuduğunu gördükçe daha da hevesleniyor, o yüzden şuan yaptığımız şeyin doğru olduğunu düşünüyorum.”

Çocuk Mahallesi de Geliyor

Yavuz Selim Mahallesi’nin trafiğe kapatılmasıyla Çocuk Mahallesi için de ilk adımlar atılmaya başlandı. Mahalle sakinlerinin otomobilleri için bir otopark yapıldı, mahalleli aracını oraya park ediyor ve sokaklar trafikten arındırılıyor. Şuan uygulanmakta olan Anne Üniversitesi’nin ve ayrı bir proje olan Çocuk Üniversitesi’nin devamı olarak, Baba Üniversitesi için de hazırlıklara başlandı. Ayrıca Dede Torun merkezi de şuan inşaat halinde olan ve gerçekleşmek üzere olan bir proje.

DSC_0458

Anneler İlk Tiyatrolarını Burada İzlediler

Kreşe kaydettirdiği oğlunu bekleyen bir veli olan Sabriye Aslan, Çocuk Sokağı hakkındaki düşüncelerini aktardı: “Oğlum genelde ortama uyum sağlayamayan bir çocuk olduğu halde buraya gayet kolay uyum sağladı. Arkadaş çevresi edindi ve bu da kendine daha çok güvenmesini sağladı. Doğal olarak bu da beni çok mutlu etti. Bir gün oğlumla beraber burada tiyatro izlemeye geldik, ilk defa bir tiyatro izledim. Çok muhteşemdi oğlum da çok beğendi. Yeni başladık ama kısa süre içerisinde burayı çok beğendim.”

Sokak Güvenlik Kamerasıyla İzleniyor

Güvenliğe çok önemsediklerini ifade eden Kayaalp, sözlerine şu şekilde devam etti: “Sokak 24 saat güvenlik kamerası ile izleniyor. Mahalleli de güvenlik sisteminin artmasına memnun oldu. Herhangi bir probleme karşı 2 tane güvenlik personelimiz var. Aynı zamanda trafik akışını sağlıyorlar. Kamera açısından kör noktası olmayan bir sokak. Çocuklar dışarıda oynarken zaten oyun moderatörleri ile oynuyorlar, oyun moderatörleri aynı zamanda beden eğitimi öğretmenleri.”