AJANS ÜNİVERSİTE- Burcu GÜLER – Esra MUTLU
İstanbul Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin Türkiye Sakatlar Derneği Kadın Kurulu ile birlikte düzenlediği “Türkiye’de Engelli Kadının Durumu” panelinde engelli kadınların hakları, hukuki sorunları ve yaşadıkları sorunlar üzerine konuşmalar yapıldı
“Türkiye’de Engelli Kadının Durumu” paneli 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında İÜ Güzel Sanatlar Bölümü Başkanlığında, İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, İÜ Engeliler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Resa Aydın, Türkiye Sakatlar Derneği Merkezi’nin yöneticileri, üyeleri ve dernek temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti. Programın öncesinde Ayça Çırak küçük bir keman dinletisi sundu.
Açılış konuşmasını yapan İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, İstanbul Üniversitesi Engeliler Uygulama ve Araştırma Merkezi ile birlikte Türkiye Sakatlar Derneği’nin düzenlediği bu etkinliğe katılmaktan dolayı mutlu olduğunu söyledi. Prof. Dr Söylet kendisine verilen ve katılımcılara dağıtılan çam fidanlarından dolayı teşekkür etti. Katılımcıların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayan Prof. Dr. Söylet bu günü basit bir kutlama günü olarak görülmemesini, farkındalık oluşturacak bu tür panellerin, toplantıların gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade etti.
Prof. Dr. Söylet konuşmasında şunları söyledi: “Biz İstanbul Üniversitesi olarak, son 5 yıl ağırlıkta olmak üzere, her zaman engelli dostu olmaya çalışan, engellileri özel bir sorun değil, temel bir görev olarak gören bir zihniyet içerisindeyiz. Ve bu işin başında Prof. Dr. Resa Hocamız gecesini gündüzüne katarak çok değerli çalışma arkadaşlarıyla birlikte hem hepimizde hem de bütün üniversite birimlerimizde engelliler için farkındalık oluşturmaya çalışıyor. Şunu samimi bir görüş olarak benimsemiş durumdayız. Engelli öğrencimiz ne kadar çoksa bununla övünç duyuyoruz. Az geliyorsa eğer toplumdaki engelli oranına göre bundan utanç duyuyoruz. Bir şeyleri eksik yaptığımızı düşünüyoruz ve bu eksiklerimizi gidermeye çalışıyoruz” diyerek bu çerçevede bugüne kadar çok çalışma yapıldığını, Prof. Dr. Resa Aydın’ın öncülüğünde üniversitemizde hem görme engelli hem de fiziksel engelli öğrenciler için Engelli Bilgi Merkezi kurulduğunu ifade etti. Prof. Dr. Söylet, “Sırf yönetimimizde engelli öğrencilerimize daha başka nasıl kolaylıklar sunarız, onların hayatını nasıl kolaylaştırırız, onları topluma daha yararlı hale nasıl getiririz sorularını sorup görüşmelere devam ediyoruz” dedi.
Farkındalık Yaratan Toplantılar Yapılmalı
Türkiye’de bu tür toplantılarla farkındalık yaratmaya çalışan toplantıların az olduğunu belirten Prof. Dr. Söylet, bütün meselenin önce bir farkındalık yaratmak olduğunu, daha sonraki aşamalarda ise stratejik bir plan, verilerin toplanması, doğru bilgilere dayanarak çözümler üretilmesi ve bu konunun da karar mercilerine aktarılması gerektiğini ifade etti.
Temel konularda bile duyarsızlıklarla karşılaşıla bilineceğini söyleyen Prof. Dr. Söylet, “Ast olan şudur: Hep kol kola olmak daima fikir üretmek ve bu fikirleri hiç bıkmadan usanmadan kim karar veriyorsa sürekli söylemek. Onun için bu birlikteliği güçlendirerek devam etmek gerekiyor. Ve bu çalışmaları da sürdürmek gerekiyor” dedi. Prof. Dr. Resa Aydın’a, Türkiye Sakatlar Derneğinin Genel Merkezi’nin Engelli Kadın Kurumuna gönülden teşekkürlerini sunan Prof. Dr. Söylet bu panelden çıkacak kararların takipçisi olacağını dile getirdi.
“İÜ Rektörlüğü Tarafından Son 2 Yılda Önemli Katkı Sağlandı”
İÜ Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Resa Aydın , “Merkez olarak engelli ayrımcılığı konusunda pek çok tartışma araştırma ve proje çalışması yaptıklarını ama engelli kadın başlığını ilk kez telaffuz ettiklerini dile getirdi. Bu konuyu gündeme getirmek ve bu konudaki çalışmalarımız Türkiye Sakatlar Derneği Kadın Kurulu Başkanı ve aynı zamanda İÜ öğrencisi Pervin Hanım’ın aramıza katılmasıyla önemli bir ivme kazandı. Bu nedenle kendisine çok teşekkür ediyorum.” diyerek Türkiye Sakatlar Derneği Kadın Kurulu’na desteklerinden dolayı teşekkürlerini sundu. Prof. Dr. Aydın, “Bizler üniversitede bilimsel akademik faaliyet yürütürken, sahada gerçekten ihtiyacı olan insanların bize yön vermesi, çalışmalarımıza destek olması çok önemli. Birlikteliğin devam etmesini istiyoruz” dedi.
“Türkiye Sakatlar Derneği’nin Mücadelesi Kadınlarla Daha Güçlü Olacak”
Türkiye Sakatlar Derneği Başkan Yardımcısı Avukat Turan Hançerli, engelli hakları ve mücadelesinde kadın mücadelesinin çok önemli bir yer taşıdığını belirtti. Hançerli, “Engelli mücadelemizde ülkemizdeki kadın mücadelesinin bize ışık tuttuğunu söyleyebiliriz. Engellilerle yapılan çalışmaların önemli bir bölümü özellikle son yıllarda yardım amaçlı çalışmalar olmakta, engellilerin hak mücadelesi geri planda kalmaktadır. Engellilerin siyasete katılmalarının bir hak olduğunu bizi yönetenler tarafından kabul edilmediğini gördük” diyerek panelde emeği geçen herkese teşekkür etti.
İÜ Engelli Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Sosyolog Didem Engeler de engelli kadınlar hakkında yapılan çalışmaların az olduğu vurguladı. Konuşmasını sunumla gerçekleştiren Engeler, Türkiye’deki engelli kadın oranına, medeni durumuna, okuma yazma oranına ve istihdam oranı hakkında bilgiler verdi. Engeler, engelli kadın ayrımcılığını konu alan çalışmaları da anlattı.
Farklı Engeller, Aynı Sorunlar
Türkiye Sakatlar Derneği Genel Merkez Kadın Kurulu başkanı, İÜ öğrencisi Pervin Giyik, kadının toplumsal bir sorun meselesi olduğunu söyleyen Giyik, “Engelli kadınlar toplum tarafından en fazla ayrımcılığa uğrayan ve ezilen kesimidir. Aslında hepimizin farklı engelleri olmasına rağmen aslında hepimizin sorunu aynıdır” diyerek engelli kadınların sorunlarına çözülebilir, ulaşılabilir ve her türlü süreçte destekleyen sosyal politikalar üretilmesi gerektiğini belirten Giyik, Prof. Dr. Aydın’a teşekkürlerini iletti.
“Engelli Kadın Haklarında Hassasiyet Gösterilmeli”
Engelli kadınların haklarını anlatan İÜ Hukuk Fakültesi mezunu Avukat Güler Polat, Son yasal düzenlemelerde bakım parası, emeklilik gibi yaşamsal konularda ki değişiklikler hakkında bilgi veren Polat, engelli kadınların haklarının son dönemlerde mahkemelerin biraz daha hassasiyet göstermeye başlamaları dışında Türkiye’de bir gelişme olmadığını ifade etti.
Konuşmaların bitmesinin ardından Prof. Dr. Resa Aydın panele katılan konuşmacılara teşekkür belgelerini takdim ettikten sonra katılımcıların sorunlarının dinlendiği ve tartışıldığı panelin soru-cevap kısmına geçildi.