AJANS ÜNİVERSİTE- Deniz ÇAKTUĞ
Türkiye’den 13 alanın UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne girmesiyle birlikte Anadolu’dan listeye giren varlıkların sayısı 54’e yükseldi.
Mersin Kızkalesi, Malatya Arslantepe Arkeolojik Alanı, Çanakkale ve Gelibolu 1. Dünya Savaşı alanları ve Kırşehir Ahi Evran Türbesi’nin de aralarında bulunduğu 13 tarihi alanımız UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne girdi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 13 ayrı dosya ile UNESCO’ya başvurusu üzerine Dünya Miras Merkezi’nin gerçekleştirdiği toplantıda verilen 13 isim de kabul edildi. UNESCO’nun önemini her fırsatta dile getiren Bakan Ömer Çelik, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, doğal ve kültürel değerlerin, bir milletin sahip olduğu paha biçilemez ve yeri doldurulamaz en değerli varlıklar olduğunu belirtti.
Türkiye’nin coğrafi ve tarihi konumu itibarıyla çok zengin bir kültürel ve doğal mirasa sahip olduğunu ifade eden Bakan Çelik, bu mirasın yalnızca bizim için değil tüm insanlık için çok önemli olduğunu söyledi.
Kararlı Çalışmalar Sürecek
Bakan Çelik, bu kültürel ve doğal mirasın zarar görmesinin yalnızca ülkemiz için değil tüm insanlığın kültürel yoksulluğuna yol açabileceğini çok iyi bildiklerini kaydederek, Bakanlık olarak, bir taraftan kültürel ve doğal varlıklarımızın uluslararası ölçekte tanınırlığını arttırmaya diğer taraftan da toplumda bu mirasa sahip çıkacak bilinci oluşturmaya çalıştıklarını dile getirdi.
Bu kapsamda yürüttükleri çalışmaların olumlu sonuç verdiğini vurgulayan Bakan Çelik, “Dün aldığımız sevindirici bir habere göre UNESCO Dünya Miras Merkezi’ne değerlendirilmek üzere önerdiğimiz 13 alanımızın tamamı Dünya Miras Geçici Listesi’ne kaydedilerek büyük bir başarı kazanılmıştır. Böylelikle Dünya Miras Geçici Listesi’ndeki varlık sayımız, gösterdiğimiz kararlı çalışmalarla 54’e yükselmiştir. Dünya Miras Geçici Listesi’ne damgasını vuran ülkemiz, Dünya Miras Listesi’ndeki 11 alanımızın da sayısını arttırmak için aynı kararlı çalışmalarını sürdürecektir” dedi.
Amasra’da UNESCO İçin Seferberlik İlan Edildi
Amasra da UNESCO’nun Dünya Miras Geçici Listesi’ne eklediği Amasra Kalesi’nin kalıcı listeye girebilmesi için bir komisyon oluşturdu. Komisyon halkla birlikte var gücüyle çalışıyor. Amasra Kaymakamı Mehmet Yıldız, “Kalıcı listeye girebilmek için seferberlik ilan ettik” dedi.
Oluşturulan komisyon, UNESCO Dünya Miras Komitesi tarafından belirlenen kriterlerden bir veya birkaçını karşılamasının yanında otantiklik, bütünlük ve iyi korunmuşluk gibi diğer koşulların da sağlanmasına yönelik çalışmalar yapıyor.
Amasra’nın dışında listeye kabul edilen yerlerdeki belediyelerin,kaymakamlıkların ilgisi yoğun. Alanlarda resterasyon çalışmaları başlatılacak.
UNESCO Dünya Miras Merkezince 15 Nisan’da yapılan değerlendirme sonucunda Dünya Miras Geçici Listesi’ne kabul edilen alanlar şöyle:
“Anadolu Selçuklu Medreseleri (Konya, Kayseri, Sivas, Erzurum, Kırşehir), Anavarza Antik Kenti (Adana), Kaunos Antik Kenti (Muğla), Kızkalesi (Mersin), Arslantepe Arkeolojik Alanı (Malatya), Kültepe Arkeolojik Alanı (Kayseri), Çanakkale ve Gelibolu 1. Dünya Savaşı Alanları (Çanakkale), Eflatunpınar Kaya Anıtı (Konya), İznik (Bursa), Mahmutbey Camii (Kastamonu), Ahi Evran Türbesi (Kırşehir), Titus-Vespasianus Tüneli (Hatay), Zeynel Abidin Camii ve Mor Yakup Kilisesi (Mardin)”