Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Sporumuzun Önünü Açıyor

AJANS ÜNİVERSİTE-Melike KUŞ

Türkiye Milli Olimpiyat Cemiyeti adıyla resmi olarak ilk kez 1923 yılında, Selim Sırrı Tarcan’ın Başkanlığında toplanan Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK), ülkemizde sporun ve olimpik değerlerin, her vatandaşın hayatının bir parçası olması amacıyla çeşitli çalışmalar gerçekleştiriyor. 1923 yılından bu yana Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) ışığında çalışmalarını sürdüren TMOK’un başkanlığını Prof. Dr. Uğur Erdener yapıyor. Prof. Dr. Erdener ayrıca Okçuluk Sporu Dünya Başkanı, Uluslararası Olimpiyat Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi, Dünya Anti Doping Ajansı Vada’nın Yönetim Kurulu Üyesi, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin Medical Komisyonu Başkanı olarak da görev alıyor. Spor bilincini oluşturmak ve yetkin sporcular yetiştirmek amacıyla birçok çalışma yürüten TMOK, aynı zamanda bünyesinde Dopingle Mücadele, Fair Play, Eğitim ve Sağlık gibi komisyonlar da barındırıyor. Uluslararası sporu Türkiye’de temsil yetkisine sahip bir sivil toplum kuruluşu statüsünde olan TMOK, Türk sporuna çok büyük katkılar sağlıyor.

Projeler Gençleri Hedef Alıyor

Komitenin başlıca faaliyetini “olimpik spor kültürü ve olimpik eğitimi sağlama, bu bilinci yerleştirme” olarak tanımlayan Başkan Prof. Dr. Erdener, gençlerin bu anlamda çok önemli olduğuna vurgu yaparak şunları söyledi: “Komite, ilkokul öğrencileri ile gerçekleştirdiği Spor Kültürü ve Olimpik Eğitim Projesi kapsamında maksimum elli altmış dakikalık süre içerisinde interaktif bir sunumla ‘Oli’ isimli maskot ile okulları ziyaret ediyor. Yine Marmara Bölgesi’nde, dar gelirli ailelerin çocuklarına yönelik olarak ortaöğretim kurumlarında yürüttüğümüz ücretsiz spor okulları projemiz var.

Ayrıca üniversiteleri ziyaret eden Fair Play kervanımız interaktif toplantılar yapıyor ve üniversite öğrencilerinin Fair Play anlayışları karşılıklı olarak konuşuluyor. TMOK, sponsorlar ve ICO’dan sağlanan destekler ile Olimpiyat Oyunlarına hazırlanan milli sporcularımıza maddi ve teknik açıdan yardımlar sağlıyor. Teknik adamların gerek yurt içinde gerek yurt dışında eğitimleri ile ilgili olarak yürüttüğümüz projeler var.”

İki Kıta Kulaçlarla Birleşiyor

Prof. Dr. Erdener, TMOK faaliyetleri arasında her sene temmuz ayında düzenlenen kıtalar arası yüzme yarışından şu sözlerle bahsetti: “Kıtalararası yüzme yarışımız nedeniyle İstanbul Boğazı senede bir gün trafiğe kapatılır. Altı buçuk kilometrelik zorlu bir parkurda dünyanın altmışa yakın ülkesinden gelen sayısı bin sekizyüze ulaşan yüzücüler değişik yaş gruplarında yarışıyor. Dostluk ve mücadele için İstanbul’da bir araya gelen binlerce sporcu bizleri heyecanlandırıyor.”

“Spor Bir Disiplin İşi”

Prof. Dr. Erdener, sporda başarıya giden yolu şu şekilde özetledi: “Spor bir disiplin işidir. Kişi milli takım düzeyinde spor yapmayı, yarışmayı hedefliyorsa ailenin, sporcunun, teknik adamın, antrenörünün ve ona hizmet eden herkesin aynı disiplin içinde hareket etmesi gerekir. Bugün Olimpiyat Oyunlarına hazırlanan Amerikalı bir sporcunun 24 saati programlıdır ve sporcunun 15 dakika bile program değiştirme hakkı yoktur. Türkiye’de böyle bir disiplin yok maalesef. Bir spor kültürüne sahip değiliz. Ama sporcu olimpiyat madalyası hedefliyorsa, bunun başka bir yolu yok.”

“Dopingle Mücadelede Örnek Ülkeyiz”

Doping konusunda gençlerin ilaç kullanmadan başarılı olunabileceğine inanması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Erdener, TMOK’un Dopingle Mücadele Komitesi’nden şu şekilde bahsetti: “Dünyada olduğu gibi, ülkemizde de önemli bir sorun olan dopingle mücadele etmek amacıyla kurulan komisyon, son iki yıl içinde gerçekleştirdiği faydalı çalışmalar neticesinde ülkemizi en kötüler listesinden en iyiler listesine almayı başarmıştır. Hatta bu çalışmalar, uluslararası etkinliklerde örnek ülke sıfatıyla anılmamızı sağlamıştır.”

“Genç, Dinamik Bir Potansiyele Sahibiz”

Ülkemizde, sporcunun yalnızca sporcu olamadığı, hatta sporu bir hobi olarak yapmak zorunda kaldığı sorunsalına değinen Prof. Dr. Erdener, batılı ülkelerde öğrenciyi teşvik amaçlı spor bursu verilmesini ve derslerde kolaylık sağlanmasını örnek göstererek, ülkemizde de böyle olması gerektiğini belirtti. Bunun yanı sıra Prof. Dr. Erdener, umut verici bir tablo çizerek röportajı şu sözlerle noktaladı: “Bugün Türkiye’de 77 milyon nüfus yaşıyor. Yarısı 30 yaşın altında, önemli bir bölümü 25 yaşın altında. Genç, dinamik yapılı bir potansiyelimiz var. Bunları mutlaka doğru zeminde birleştirmemiz gerekiyor: Doğru zeminde spor yelpazemizi genişletmeli ve spor kültürümüzü oluşturup, yaygınlaştırmaya; özellikle ilköğretim döneminde çok ciddi projelerle bunları gerçekleştirmeye çalışmalıyız. Spora harcadığımız parayı etkin ve doğru bir şekilde kullanarak popülist politikalardan vazgeçmek zorundayız.”

TMOK’un Tarihi

Olimpik harekete yeni üyeler kazandırma düşüncesinde olan Baron de Coubertin arkadaşı Mösyü Jouery aracılığıyla Selim Sırrı Tarcan ile tanıştı. Coubertin, Tarcan’dan Osmanlı Olimpiyat Cemiyeti’ni kurmasını ve Osmanlı Devleti’ndeki ilk Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin özel temsilcisi olmasını istedi. Bu öneriden büyük bir memnuniyet duyan Tarcan, görüşmeden yaklaşık bir yıl sonra II. Meşrutiyet’in ilan edilmesiyle cemiyet kurmanın serbest hale gelmesi üzerine Osmanlı Milli Olimpiyat Cemiyeti’ni kurdu ve bunu Baron de Coubertin’e bildirdi. Osmanlı Milli Olimpiyat Cemiyeti, 1909 yılında ilk kez Uluslararası Olimpiyat Komitesinin Berlin’de yaptığı toplantıda Tarcan tarafından resmen temsil edildi. 16 Ocak 1924 tarihinde, Bakanlar Kurulu kararı ile kamu yararlı bir kuruluş olarak kabul edilen TMOK’un, 2011 yılından beri Başkanlık görevini Prof. Dr. Uğur Erdener yürütüyor.