AJANS ÜNİVERSİTE – Ege ÖZTOKAT
İstanbul Üniversitesi Avrasya Enstitüsü ile Güney Kore İstanbul Başkonsolosluğu’nun iş birliği ile düzenlenen “Kore-Türkiye Kültür Karşılaştırmaları-2” Avrasya Enstitüsü Seyyid Hasan Paşa Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. 29 Ocak Perşembe günü saat 15.00’te başlayan sempozyum Avrasya Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Bekir Günay ve Kore Kültür Araştırmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Myeongchel Ko’nun yaptığı açılış konuşmaları ile katılımcıları karşıladı.
Prof. Dr. Günay “Söz uçar yazı kalır. Kore ile ilgili çalışmalarımızı kitap haline getiriyoruz. Bu toplantıyı da Korece kitaplaştırıp Kore’de ve Türkiye’de ölen şehitlere saygımızı sunmak istiyoruz” dedi. Prof. Dr. Ko ise küresel bir dünyada yaşadığımız için içinde yaşadığımız ülkelerin birbirinden o kadar da farklı olmadığını vurgulayarak konuşmasına başladı. Birçok kişinin din, milliyet, ırk, din, cinsiyet gibi sebeplerle ayrımcılığa maruz kaldığını, akademisyenlerin bu konularda çözümler bulması gerektiğini söyledi. “Umarız Kore Kültür Araştırmaları Derneği’nin ve Kore’nin Türkiye ile olan akademik ilişkisi bu konferans sayesinde daha da yakınlaşır” diye ekleyen Prof. Dr. Ko katılımcılara teşekkür ederek konferansın açılışını yaptı.
Prof. Dr. İsmet Biner’in başkanlığında sürdürülen ilk oturumda Prof. Jiyeon Kim “Kore-Türk Sürgün Edebiyatının Muhayeseli Araştırması: Aziz Nesin’in “Bir Sürgün Anıları (1968)” ve Kim Ryeo’nun “SaYuAkBu” (18. Asır)” konulu araştırmasını sundu. Yrd. Doç. Dr. Suat Zeyrek Türkiye’de milli değerlerin yeniden canlanmasında Kore Savaşı’nın etkilerini inceledi ve Prof. Suwan Kim İslam ve Müslümanlar üzerinde Korelilerin algılamaları konusunda ulaştığı bulgularını paylaştı.
İkinci oturumda Prof. Myeongchel Ko “Kore Çağdaş Edebiyatında Bulunan Kolonicilik Jeopolitiği Üzerine Düşünceleri: Kenarlığından Sınırlılığa” isimli bildirisini sundu. Yrd. Doç. Dr. Ramazan Topdemir Türk halk bilimi ile Kore halk biliminin ortak kahramanları konulu konuşmasıyla iki kültür arasındaki folkloru karşılaştırdı ve Yrd. Doç. Dr. Gökhan Karsan “Modernleşme ile Kırsal Mobilizasyon İlişkisi Bağlamında Köy Enstitüleri” sunumunu yaptı. Sempozyumun iki oturumu 19.15’e kadar sürdü ve 15 dakikalık bir soru-cevap seansından sonra sona erdi.