AJANS ÜNİVERSİTE
“Kütüphane Konsorsiyum Sistemleri: Teknoloji ve İnovasyon Kongresi”nin ilk bölümü 22-24 Haziran 2015 tarihleri arasında Rusya St. Petesburg Politeknik Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Kongreye organizasyon komitesi üyesi olarak İÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Dr. Pervin Bezirci’nin yanı sıra, Uzman Güler Demir, Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü Arş. Gör. Eren Mühürcü katıldı. Kongre dışında aynı zamanda St. Petesburg kütüphaneleri gezilerek bilgi ve tecrübe paylaşımı yapıldı.
Kongrenin Devamı İÜ’de Gerçekleştirildi
Kongrenin devamı 25-26 Haziran 2015 tarihlerinde İÜ Eczacılık Fakültesi’nde gerçekleştirildi.
Kongrede, “Türkiye’de Bilimsel Bilgiye Erişim” başlıklı birinci bölümde moderatör; ANKOS Yönetim Kurulu Üyesi ve Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi Direktörü Tuba Akbaytürk Çanak ve konuşmacılar; ANKOS Başkanı ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Direktörü Sami Çukadar, St. Petersburg Politeknik Üniversitesi Bölge Kütüphanesi Konsorsiyumları ve ARLICON Direktörü Alexander Plemnek, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı ve ANKOS Yönetim Kurulu Üyesi Gültekin Gürdal, ANKOS Eski Başkanı ve MEF Üniversitesi Kütüphanesi Direktörü Ertuğrul Çimen katkıda bulundu.
“Türkiye ve Rusya’da Sayısallaştırma Proje Örnekleri” başlıklı ikinci bölümde moderatör; İÜ Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ümit Konya ve konuşmacılar; İÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Dr. Pervin Bezirci, Sayısal Arşiv ve E-Kaynaklar, Atatürk Kütüphanesi Koordinatörü Selçuk Aydın, Milli Kütüphane Direktörü Elena Bun, Kitap Şifahanesi ve Arşiv Dairesi Başkanı Dr. Nil Baydar, Dr. Mehmet Güneş’in yanı sıra Rusya’dan St. Petesburg Politeknik Üniversitesi Kütüphane Bilgi Sistemleri Konsorsiyumu Enstitütüsü Direktörü Natalia Sokolova, St. Petesburg Devlet Üniversitesi Direktörü Marina Karpova, Kazan Federal Üniversitesi Kütüphaneler Direktörü Evgeny Strukov katkıda bulundu.
26 Haziran Cuma günü ise, İÜ Merkez Kütüphanesi, İÜ II. Beyazıd Türk Hamam Kültürü Müzesi, İÜ Edebiyat Fakültesi Kütüphanesi, İÜ Nadir Eserler Kütüphanesi, İÜ Hukuk Fakültesi Kütüphanesi, Süleymaniye Kütüphanesi’nden oluşan gezi düzenlendi. Yoğun katılım gerçekleştirilen toplantıda, iki ülke arasında kütüphanecilik ve bilgiye erişim alanında farklı uygulama ve projeler ile ilgili deneyimler paylaşıldı, yeni işbirliği ve projelerde buluşmak için görüşmeler yapıldı.
ARLICON Hakkında
Rusya’daki kütüphane hizmetlerinde işbirliği ve kütüphane kaynaklarını paylaşmayı hedefleyen kısa adı ARLICON olan Bölgesel Kütüphane Konsorsiyumları Derneği (Association of Regional Library Consortia) 2002 yılında kuruldu. Rusya’daki kütüphane hizmetleri için yeni kalite standartlarını geliştirmek ve yeni ağlar ve bilişim tabanlı teknolojilerin tanıtılması misyonunu üstlenen ARLICON, kütüphanelerde ortak projeler geliştiriyor.