Türk-Arap Kongresi Düzenlendi

 

 

İstanbul Üniversitesi, Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu (TÜBİTAK), İstanbul Medeniyet Üniversitesi ile Arap Üniversiteler Birliği’nin ortaklaşa düzenlediği “Yükseköğretimde Türk-Arap Kongresi 26-28 Nisan 2014 tarihleri arasında İstanbul Pendik Green Park Hotel’de düzenlendi.

Kongrenin ev sahipliğini İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, İMÜ Rektörü Prof. Dr. Hamit Okur ve Kongre Genel Sekreteri Orhan Alimoğlu yaptılar.

Türk ve Arap üniversitelerini bir araya getirmek ve aralarında işbirliği oluşturmak amacıyla düzenlenen kongre 6 oturumda gerçekleşti. İlk 3 oturumu 26 Nisan Cumartesi gerçekleşen kongrenin açılış konuşmalarını,  İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet,Arap Üniversiteleri Birliği Başkanı Sultan T. Abu-Orabi, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet Alper Kutay ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya yaptılar.

 

BHM_3629

Kongre 6 Oturumda Gerçekleşti

“Modern Management Systems in Higher Education” adlı ilk oturumun başkanlığını İÜ Rektör Danışmanı Prof. Dr. Adnan Yüksel ve Hameed Aklan yaptılar.

Başkanlığını Mohammad Rafat ve Mustafa Şahin’nin yaptığı “Future Trends and Quality Assurance Systems in Üniversities” adlı 2. Oturumda İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, El Siddiq Ahmet Hayati ve Ahmet Anvat Dezaye birer sunum gerçekleştirdiler.

“Colloboration on Research” adlı 3. oturumun başkanlığını Mustafa İdris Elbashir ve Engin Başaran yaptılar. Oturumda Kongre Genel Sekreteri Orhan Alimoğlu, Reda Shibli Al-Khawaldeh ve Süphan Nasır konuştu.

27 Nisan Pazar günü oturumlardan önce İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Güloğlu’nun başkanlık ettiği Durmuş Günay’ın konuşmasını yaptığı konferans gerçekleşti. Konferansın ardından oturumlara geçildi.

“Current Mobility Programs” adlı 4. oturumun başkanlığını Hüsni Al-Goshea ve Bahattin Karagözoğlu yaptılar. Oturumda Hani Helal, Erdem Özlük ve Adem Günaydın sunumlarını gerçekleştirdiler.

“İnnovition and Entrepreneurship” adlı 5. oturumun başkanlığını İssa Batarseh ve Aslan Bilici yaptılar. Oturumda Tahir Hajjar, Hasan Mandal, Ghassan Abu-Hijleh ve Rıza Gürbüz yaptılar.

Başkanlığını Abdallah Al-Zoubi ve Cahit Kurbanoğlu’nun yaptığı “New Perspectives in Higher Education” adlı 6. oturumda Ünsal Özgen, Hameed Aklan, Hikmet Koçak ve İÜM Rektörü Prof. Dr. Hamit Okur konuşmacı olarak yer aldı.

 

BHM_2880

 

Kongreye 145 Üniversite Katıldı

Kongreye YÖK Üyeleri Prof. Dr. Durmuş Günay, Prof. Dr. Tufan Buzpınar, Anadolu Ajansı İstanbul Bölge Müdürü Mustafa Ekici, rektörler, rektör yardımcıları ile Afrika, Sudan, Suudi Arabistan, Ürdün, Filistin, Cezayir, Yemen, Irak, Mısır, Libya, Makedonya ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden çok sayıda bilim insanı katıldı.

 

İslam dünyasında ses getiren kongreye 15 ülkeden, 100’ü aşkın şehirden, 145 üniversite katıldı. İki gün boyunca kongrede Türk-Arap dünyasının yükseköğretiminde yeni eğilimler tartışıldı, öğrenci ve öğretim üyesi değişimleri ile araştırma işbirliği gibi konuları içeren 120 anlaşma yapıldı.

 

BHM_3148

 

BHM_3295

 

BHM_3290

 

İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü