TÜBA’nın Arkeoloji Dergisi Yeniden Yayınlanıyor

İÜ Güzel Sanatlar Bölümü Başkanı ve TÜBA-AR Yayın Kurulu Başkanı Doç. Dr. Şevket Dönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, derginin ilk sayısının 1998’de yayımlanana derginin, alanında uzman bilim insanlarından oluşan yayın ve danışma kurullarıyla, yeni yayın politikasının oluşturulduğunu açıkladı.

TÜBA-AR’ın 3 yıl aradan sonra yayın hayatına devam etmesinin, arkeoloji camiası için çok önemli olduğunu belirten Doç. Dr. Dönmez, yeni dönemde çıkacak sayının Türkiye’de yayımlanan diğer arkeoloji dergilerinden farklı olarak kapsadığı dönem, konu ve coğrafi alan genişliğiyle ön plana çıkacağını vurguladı.

“2011 öncesi dönemde çok zor ulaşılan TÜBA-AR, 2015 itibarıyla internet üzerinden de okurla buluşacak. Türk arkeologların yanı sıra yabancı arkeologların da TÜBA-AR’da yazılarını yayımlatmak istiyor. Uluslararası indekslerin dergiyi kabulüyle yayımlanan yazılar arkeoloji dünyasında ses getirmeye başladı.”

“En Önemli Arkeoloji Yayını TÜBA-AR”

Anadolu’nun, arkeoloji bilimi için çok zengin bir laboratuvar olduğunu belirten Doç. Dr. Dönmez, Türkiye’nin arkeoloji eğitimi ve yayımcılığı konusunda öne çıkması gerektiğini söyledi ve Türkiye’deki arkeoloji yayımcılığı hakkında bilgi verdi: “1990’lı yılların başında üniversitelerin arkeoloji bölümlerinin yayımladıkları ‘Anadolu Araştırmaları’ ve ‘Anadolu’, Kültür ve Turizm Bakanlığının yayımladığı ‘Türk Arkeoloji Dergisi’, Türk Tarih Kurumu’nun yayımladığı ‘Belleten’ dergisi vardı. Belleten dışındakiler düzenli periyotlarda yayımlanmıyordu, bazen 3-4 yıl basılamıyorlardı. Popüler yayın olarak yalnızca zorlukla ayakta durabilen ‘Arkeoloji ve Sanat Dergisi’ mevcuttu. TÜBA-AR, en önemli arkeoloji yayınlarından biri olmuştur.”

Arkeolojik gelişmeleri toplumun doğru izleyebilmesi ve takip edilebilmesi için gerekli popüler ve aktüel yayımcılığın gelişmediğini savunan Doç. Dr. Dönmez, “Arkeoloji ve Sanat” ile 2007’de yayın hayatına başlayan Aktüel Arkeoloji dergileri başarılı bir çizgide devam ediyor. NTV Tarih, günümüzde yayımlanan ismiyle ‘#Tarih’, arkeolojiye ayırdığı ciddi sayfalarıyla toplumun arkeolojiye giderek ilgi duymaya başladığına işaret ediyor” dedi.

Kaynak AA