AJANS ÜNİVERSİTE- Kasım BALTACI, Devrim ÇIRPAN
Alanında uzman yerli ve yabancı birçok konuşmacının yer aldığı konferansın bu yılki ana teması “Çocuk Medyasında İçerik Üretimi ve Yönetimi, Fırsatlar, Yaratıcılık ve Sorunlar” olarak belirlendi. Konferansın açılış konuşmasını yapan TRT Genel Müdür Yardımcısı Erkan Durdu, konferansın amacının çocuk ve medya alanında çözümlerin üretilmesi ve çocukları medya ve medyanın etkilerinden nasıl koruyacağı olduğunu söyledi.
Daha sonra söz alan TRT Genel Müdürü Şenol Göka ise “Çocukları ailelerinden, arkadaşlarından ve sokaktan uzaklaştırmamalıyız ve onları sosyal yardımlaşmaya teşvik edici yayınlar yapmalıyız” dedi ve sunum aşamasına geçildi.
Amerika’da çocuk programcılığı alanındaki başarılı isimlerden biri olan yazar Roxie Munro, “İnteraktif Kitap ve Uygulamalarla Oyun Tabanlı Öğrenme Tekniklerinin Oluşturulması” adlı konuşmasında oyun tabanlı kitaplar hakkında bilgiler verdi ve bu kitapların çocukların gelişimine yaptığı katkıları anlattı.
Russel Miller ise “Çocuklar İçin Moleküler Medya” adlı konuşmasında 21. yüzyılda çocuklara sunulan medya içeriklerinin amacına altyapısına ve anlamına yönelik bir sunum yaptı.
İtalyan RAI çocuk kanalı danışmanı Markus Nikel “Eğlence ve Eğitimi Birleştirici bir yöntem Olarak Çapraz Medya” başlıklı konuşmasında yerel olanı küresel olana yaklaştırmalıyız. Bunu çocuk medyasında da yapmalıyız. Çünkü evrensel hikaye anlatımı yereli daha iyi anlamamızı sağlar” dedi.
Dijital İçerik Yönetimi Uzmanı İzzet Boğazlıyanlıoğlu “İçeriği Ulaştırma ve Tüketim Şekillerinin Teknoloji Kaynaklı Değişimi” adlı konuşmasında, “Tüm insanlık için en kutsal ve en önemli görev anlatmaktır, anlaşılır olmaktır” dedi ve anlatıcı ile dinleyici arasındaki ilişkinin içeriğinin yanı sıra anlatıcının anlattığı ile dinleyicinin anladığının ne olduğuna göre değiştiğini ifade etti.
Konferansın 2. oturumunda BBC Çocuk kanalından John Milner’ın “Program Yaklaşımından Çoklu Mecralar için Eğitici İçerik Yaklaşımına Doğru” başlıklı sunumunu ve dünyaca ünlü Amerikalı çocuk programcısı ve metin yazarı Angela Santomero “Eğitici Medyayı Eğitici Kılan Nedir” adlı konuşmasını gerçekleştirdi.
Ayrıca Theresa P. Andreus, “Senaryo Geliştirme”, Dilek Kırcaoğlu, İsmail Fidan, “Bütün Çocukların Adı” Rafadan Tayfa adlı konulu sunumlarını yaptı. Konferans iki farklı salonda yapıldı. Diğer salonda ise Kültür Üniversitesi İletişim Sanatları’nda animasyon ve illüstrasyon dersleri veren Şafak Tavkul “Senaryo Yazım/Görsel Anlatım Teknikleri” konulu eşzamanlı atölye çalışmasını gerçekleştirdi.
Konferans yarın yapılacak farklı oturumlarla devam edecek.