“Toplum ve Ruhsal Travma” Oturumu Düzenlendi

AJANS ÜNİVERSİTE- Begüm ERGİNBAY- Ahmet Çağatay BAYRAKTAR

İÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşen programın ikinci gününde “Toplum ve Ruhsal Travma” adlı oturum düzenlendi. Başkanlığını Doç. Dr. Bedirhan Üstün’ün yaptığı oturumda konuşan Prof. Dr. Emine Zinnur Kılıç, “Nesilden Nesile Taşınan Travmanın Bir Halkası Olarak Bağlanma” hakkında konuştu. Prof. Dr. Ertan Yılmaz ise “Savaş ve Amerikan Toplumu: Vietnam Sendromu” konusuna değindi.

Prof. Dr. Deniz Bayraktar politik şiddet ve faşizmin toplumsal travma yaratıcı etkileri üzerine sunumunu gerçekleştirdi. İkinci Dünya Savaşı’nın sinema için zirve, toplum için çöküş anlamına geldiğinden söz eden Prof. Dr. Bayraktar bu gibi dönemlerde sinemanın en iyi örnekleri verdiğine dikkat çekti. Faşizmi film kareleriyle anlatırken Rossellini örneğini veren Prof.Dr. Bayraktar “Rosellini savaş unsurlarını faşizmin öznesi olanların üzerinden anlatıyor” dedi. Lars von Trier filmlerinden de sahneler gösterirken travmatik etkilerin bütün Avrupa’ya nasıl yayıldığını açıkladı.

_DSC0139

Dr. Murat Peker ise travmaya karşı toplumsal körlük, travmayı kabullenmeme konulu sunumunda travmanın Türkiye üzerindeki yansımalarını anlattı. “Türkiye toplumunun bireysel düzeyi geçip kolektif travmaya dönüşünü anlamak için 200 yıllık bir döneme bakılması gerekiyor” dedi. Ortak demokratik zeminin kurulmadığı Türkiye ortamının etkilerine değinen Dr. Paker, Türkiye eğer yakın ve uzak tarihindeki sayfalarla yüzleşirse bu travmayı çözebileceğini söyledi.”Kitabın anlatamayacağını sinema 2 saatte anlatır” derken sinemanın travma çözümlemesindeki yerini vurguladı.

_DSC0155