AJANS ÜNİVERSİTE – Sümeyye YAMAN
Teknoloji birçok alanda etkisini arttırırken, tıp alanında hayat kurtaran tekniklerle ilerliyor ve tekniklerin görselleştirilmesiyle bu etkisini başka bir boyuta taşıyor. Tekniklerin daha kolay anlaşılmasını ve görsel açıdan daha etkili bir biçimde sunulmasını sağlayan animasyonların tıp ile birleşimini İstanbul Tıp Fakültesi 5. Sınıf öğrencisi Yusuf Yeşil Türkiye’de gerçekleştiriyor. Yusuf Yeşil üç boyutlu modellemeler ve animasyonlar ile tıp tekniklerini birleştirerek yeni bir görsel sunumun oluşmasını sağlıyor. Yeşil, bu çalışmalarla birlikte dünyada olduğu gibi Türkiye’de de tıp konularının yeni tekniklerle daha net bir şekilde anlaşılmasını hedefliyor.
Animasyonlara olan ilgisinin lise yıllarında başladığını ve zaman geçtikçe çalışmalarını geliştirdiğini söyleyen İstanbul Tıp Fakültesi 5. Sınıf öğrencisi Yusuf Yeşil, “Lise sondayken biyoloji hocam vardı. Bilgisayarla çok alakalı olduğumu söyledi ve animasyon yarışmasına katılmamı önerdi, odasındaki bilgisayarı kullanma imkânı verdi. Programları incelerken bir tane animasyon programı buldum ve öğrenmeye başladım. O iki boyutluydu, zaman geçtikçe o programda ilerledim. Üniversiteye geçince üç boyutlu programla tanıştım. Hem animasyon modelleme yaparken hem de tıp okurken bunları nasıl birleştirebilirim diye düşündüm. Sonra hocaların sunumlarına üç boyutlu modellemeler, figürler tasarlamak aklıma geldi. Birkaç hocayla konuştum burada, çok sevindiler. Onlara birkaç tane illüstrasyon hazırladım ve sunumlarında kullandılar” dedi.
Çalışmalar Bilim Ve Görselliği Birleştiriyor
Bilim ve görselliğe ait bir yapının gerekliliğinden söz eden Yeşil, çalışma sürecini şu şekilde aktardı: “İki yıl önce Harvard MedicalSchool’da staj yaptım, oradaki laboratuvara araştırmalar için birkaç figür tasarladım. Bu alanda bir şeyler ürettikçe daha fazla geliştirdim kendimi. 2015 yazında Stanford Üniversitesi’nde de staj yaptım. Yine araştırmanın yanı sıra figürler tasarladım. Çok beğendiler bu işi profesyonelliğe dökmem gerektiğini söylediler. Bu alanda büyük bir eksiklik var. Bilim insanları araştırmalarını yaptıktan sonra, görselleştirmek için sadece kendi yeteneklerini kullanıyorlar. Oysaki bu ayrı bir uzmanlık alanı. İnsanların buna ayıracak pek zamanları da yok, o yüzden bilim ve görselliği oluşturan bir yapı oluşturulması gerekliliğini gördüm. Bu açığı kapatmak için bilimsel illüstrasyonlar oluşturan böyle bir yapılanmaya gittim. ‘YesilScience’ adında bir topluluk oluşturdum”
Öğrencilerin genel anlamda çalışmalar konusunda destek sorunu yaşadığını belirten Yeşil, “Yurtdışı stajlarımı oradaki hocalarla mail yoluyla iletişim kurarak ayarladım. Destek açısından birçok kurumla iletişime geçtim ancak çalışmalarım için özel vakıflardan burs alarak gittim. İlk Harvard’a gidişimde modelleme yoktu, oradaki araştırmalarım sırasında modellerimi gösterdim, onlarda beğendiler. İkinci gidişimde bilimsel modellemeye yoğunlaştım. İkisinde de bilimsel araştırma için gittim, ek olarak üç boyutlu modelleme yaptım” dedi.
“Animasyonlar İle Büyük Etki Yaratabilirsiniz”
Yurtdışında bu çalışmaları yapan şirketlerin olduğunu fakat Türkiye’de bununla ilgilenilmediğini ve örneğinin bulunmadığını söyleyen Yeşil, çalışmalarıyla ilgili planlarından söz etti: “Bu tür çalışmalar genellikle grafikerler tarafından yapılıyor. Tıpla ilgilenen insanlar bu işlerde yer almıyor. Türkiye’den talep var ama insanların ulaşabilmesi önemli. Bu çalışmalara tıp alanında ilaç şirketlerinin ihtiyacı oluyor. Bilimsel açıdan fakültelerden öğretim üyelerinin de ihtiyacı var. Başka bilimsel sektörden de modelleme gelse yapabilirim. Ama tıp alanına daha hakim olduğum için bu alanda yoğunlaşıyorum. Hocalar bazen çizimlerden dolayı yurtdışındaki dergilere kabul alamadıklarını söylüyorlar. İlaç şirketleri, tıbbi cihazlar, araştırma yapan hocaların sunumları gibi alanlarda bir animasyon yaparak çok büyük etki yaratabilirsiniz”
Tıpla ilgili alanlarda kullanılan teknikleri modelleyebildiğini söyleyen ve bunun için ekip kurarak projelerini geliştirmeyi hedeflediğini belirten Yusuf Yeşil, “Tıpla teknolojiyi birleştiren çalışmalar üretmeye çalışıyorum. Bir alet geliştirildiğinde hücreleri ayırma şeklini, manyetik dalgaları gösterebiliyorum. Animasyon ise daha fazla zaman alıyor. Animasyonu hareket ettirmek kolaydır ama çıktısını almak zordur. Türkiye’de yayınlayabileceğim bir ortam da yok. Program olarak Cinema 4D’yi kullanıyorum. Modelleme yapan birçok kişi daha çok mimari alanda yapıyorlar, teknik işlerde kullanıyorlar. 4 arkadaşımla bir ekip kurdum, haftalık eğitimler yapıyoruz, onlarda yetiştikten sonra projeleri aktarıp büyütmeyi düşünüyorum. Arkadaşlarım arasında mimarlıktan, güzel sanatlardan olanlar var. Bir kısmı sosyal ağlarla ilgileniyor, bir çalışma ofisine ihtiyaç duyuyoruz. İleride şirket oluşturma hayalim var” şeklinde ifade etti.
“Virtual Reality ve Anaglyph Sayılı Çalışmalar Arasında”
Son dönemde üç boyutlu gözlüklerle izlenebilen medikal illustrasyonlarla ilgili iki çalışma üzerinde yoğunlaştığını söyleyen Yeşil, ilk olarak Virtual Reality adı verilen sanal gerçeklik teknolojisini bilimsel illüstrasyonlarda kullanmayı hedefliyor. Diğer çalışması ise eskiden bilinen mavi-kırmızı gözlüklerle bakılan üç boyutlu teknoloji Anaglyph. Sol göz ve sağ göz için farklı renk filtreleri kullanarak, bu görüntüde de optimize ederek beyinde görüntüde derinliğin oluşturulmasını amacını taşıyor. Sinir hücresi ve sinapsları gösteren anaglyph teknolojisi ile Türkiye’de ilk, dünyada sayılı olan medikal illüstrasyonlardan birini yaptığını açıkladı.
Yusuf Yeşil, İlaç ve eczacılık sektöründeki çalışmalara destek vermek amacıyla düzenlenen Altın Havan yarışmasında Eczacılık ve İlaç Derneği (EİDER) ile birlikte Akılcı İlaç Kullanımı Konusunda Halkı Bilgilendirme Projesi için tasarladığı gösterimle “Genç Eczacılara Sosyal Sorumluluk Projesi Teşvik Ödülü”nü kazandı.
Eylül’de ‘YesilScience’ oluşumunu kuran Yeşil, şu ana kadar StranfordUniversity için 1 Advanced Materials dergisi kapağı, 10’a yakın illustrasyon, Amerikalı bir halk sağlığı uzmanı-diyetisyen Sally K. Norton için 1 modelleme işini tamamladı.