AJANS ÜNİVERSİTE- Tuğçe AYÇİN
İstanbul Üniversitesi (İÜ) ve Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) iş birliği ile 11- 15 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen “International Symposium Of New Media from the Past to the Future” (ISNM), İÜ Rektörlük Binası’nda gerçekleştirildi. Sempozyumun baş konuşmacısı olan İnteraktif Belgesel Film Yönetmeni Florian Thalhofer, İÜWEBTV stüdyosunda, Yrd. Doç. Dr. Özlem Arda’nın konuğu oldu.
İnteraktif belgesel filmin hikâyesi hakkında konuşan Thalhofer, Berlin’de Tasarım Bölümü’nde okurken, hikâye anlatıcılığına ilgi duymaya başladığını ve bu sebeple bilgisayarları hikâye anlatıcılığı için kullanmaya karar verdiğini anlattı. İnteraktif belgeselin günümüzdeki durumunu değerlendiren Thalhofer, “Bilgisayarlar dünyaya hikâye anlatmak için birçok yeni imkâna sahip. Biz ise bilgisayarları oldukça geleneksel şekilde yapıyoruz. Bu noktada bilgisayarları iyi bir anlayış kazanmak için ve farklı hikâyeler yapmak için kullanmalıyız” dedi.
“Çevremizde Olan Pek Çok Şey Kurgu”
Thalhofer, belgeselin geleceği hakkında görüşlerini aktarırken, gelecekte insanların belgeselden daha fazla faydalanacağını düşündüğünü belirtti. “Yalnızca bir gerçeklik yok, birden çok gerçeklik var” şeklinde konuşan Thalhofer, gerçekliği görmek için bakılabilecek birçok açı olduğuna değindi. Gerçekliğin tek bir bakış açısına sığdırılamayacağını vurgulayan Thalhofer, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Çevremizde olan pek çok şey kurgudur. Kurgu başlangıcın sonunda yer alır ve gerçeğe dönüşür. Film yapımında hikâye anlatıcılığı kurgu yaratmak için bir araçtır. Etrafımızdakileri kurguya çevirmek için de o araçları kullanmak zorundayız.”
Korsakow ile Film Kendi Kendini Organize Edebiliyor
Geliştirdiği Korsakow yazılımı ile ilgili bilgi veren Thalhofer, Kosakow’u “Hikâyeleri basit ve düzenli bir şekilde anlatmanın çizgisel olmayan yolu” şeklinde tanımladı. “Korsakow aslında oldukça basit bir yöntem” diyen Thalhofer, bu yazılım sayesinde filmin kendi kendini organize etme imkânı bulabildiğini aktardı. Thalhofer, Korsakow’un hareket eden görüntü ve sesten oluştuğunu belirtirken, bu yazılımın hikâye anlatıcı için birçok özgürlük sağladığını, böylelikle bilindik ve katı olmayan formatın dışına da çıkılabildiğini ifade etti.
Thalhofer’ın İstanbul Projesi: Planet Galata
Galata Köprüsü’nde iki ay boyunca süren yoğun gözlem ve görüşmelere dayanan bir belgesel filmi olan Planet Galata hakkında da açıklamalarda bulunan Thalhofer, daha önce hiç bu kadar büyük çaplı bir proje yapmadığını söyledi. “İstanbul’a geldiğimde bildiğim her şeyi unutup sıfırdan öğreniyormuş gibi yapmaya çalıştım” diye konuşan Thalhofer, İstanbul’da gözlem yaptığını ve bulduğu şeyleri keşfettiğini belirtti. Daha önce hiç doğrusal film yapmadığına değinen Thalhofer, Korsakow ile doğrusal film arasındaki farka değindi. Gerçekleştirmeyi planladığı yeni projelerinin olduğunu kaydeden Thalhofer, sözlerini şu şekilde noktaladı: “İstanbul Üniversitesi ile de ortak bir proje gerçekleştirmemiz mümkün. Bu, zamana ve fonlara bağlı. Eğer böyle bir projeyi başarabilirsek interaktif belgesel alanında Türkiye’de bir ilk olacak. Beni buraya davet ettiğiniz için teşekkür ederim.”