AJANS ÜNİVERSİTE
Moderatörlüğünü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto ile Başkan Vekili Vahap Munyar’ın üstlendiği toplantıya, 1 Şubat 1979 yılında öldürülen Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdi İpekçi’nin kızı Nükhet İpekçi, Dış Politika Yazarı Sami Kohen, Gazeteci-Yazar Yaşar Aksoy, Şair -Yazar Prof. Dr. Cevat Çapan ile Gevgilili’ nin kızı şair Elif Gevgilili VeraI konuşmacı olarak katılacak.
Ali Gevgilili Kimdir?
1938 yılında izmir’de doğdu. İzmir Özel Türk Koleji ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde eğitim gördü. Gazeteciliğe 1954 yılında İzmir’de Ege Ekspres’te başladı. Yeni İstanbul, Vatan gazetelerinden sonra Abdi İpekçi’nin çağrısı üzerine 1963 yılında, Milliyet gazetesinde Türk basınının ilk “iktisat Sayfa sı”nı başlattı. Burada 1969’dan itibaren “Günlük” başlığıyla köşe yazılarını sürdürdü. Haftanın en önemli sorununun tartışıldığı pazar günleri yayınlanan “Düşünenlerin Forumu” başlığı altındaki açık oturumları 1968’den 1980 yılına kadar aksatmaksızın gerçekleştirdi. Milliyet okuyucularının uzmanlık alanındaki ma kalelerinin yayınlandığı “Düşünenlerin Düşünceleri” köşesini yönetti. Abdi İpekçi’nin kaybının ardından bir süre başyazarlık görevini üstlendi. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde 30 yılı bulan öğretim üyeliği yaptı. Siyasal yazılarından başka sinema eleştirmenliğiyle tanındı. Yedinci Sanat, Yeni Dergi, Milliyet Sanat Dergisi başta olmak üzere birçok dergide sinema yazıları yayınlandı. ABDli çizer Al Capp’in “l’il Abner” başlıklı çizgi romanının “Hoş Memo” adıyla Türkçe uyarlamasını 20 yıl boyunca Türk basınına sundu.
Yayınlanmış Eserleri: ” Atatürkçü Dış Politika, NATO ve Türkiye, (1968, Ali Halil imzasıyla)”, “Türkiye’de 1971 Rejimi-Tarım Toplumundan Sanayi Toplumuna Geçiş Aşaması, (1973)”, “Yükseliş ve Düşüş (1987)”, “Türkiye’de Yenileşme Düşüncesi, Sivil Toplum, Basın ve Atatürk, (1990)”, “Çağın’ Sorgulayan Sinema (1989)”, “Türkiye’de Kapitalizmin Gelişmesi ve Sosyal Sınıflar”.
Ali Gevgilili, Abdi İpekçi’nin kaybının ardından bir yıl sonra, Mayıs 1980’de, Türkiye’de özgür gazetecilik olanağının kalmadığını belirterek günlük basından bir daha dönmemek üzere ayrıldığını bildiren veda yazısıyla, gazetecilik yaşamını sonlandırdı. Kitaplarını yazmayı sürdürdü, 1981 aralık ayından 1994 yılına kadar Nejat Eczacıbaşı Vakfı Genel Sekreterliği görevinde bulundu. Halen çocuklarıyla birlikte New York’ta yaşamaktadır.