AJANS ÜNİVERSİTE- Tuğçe AYÇİN, Neslihan KALKAN, Kaya UBİÇ, Yılmaz BEZGİN
Beykent Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Vedat Akman’ın çevirmenliğinde gerçekleşen söyleşi, Prof. Dr. David Zweig’in tersine beyin göçü konusunu ele almasıyla başladı. Prof. Dr. Zweig, 1987’den sonra yurt dışından Çin’e dönen ilk tersine beyin göçü dalgasını yakalayıp bu konu üzerine çalışmalar yaptığını ifade etti. “Türkiye yurt dışına en fazla öğrenci gönderen ve beyin göçü veren ülke” şeklinde konuşan Prof. Dr. Zweig, Türkiye’de yurt dışından gelen akademisyen sayısının oldukça fazla olduğuna değindi. “İnsanlar okumak için gittikleri ülkeden niçin geri dönüyorlar” sorusu üzerine konuşan Prof. Dr. Zweig, bu sorunun sadece akademisyenler açısından değil genel anlamda yanıtlanması gerektiğini belirtti. “Bu noktadan önemli olan unsur arzın kısıtlı olması” diyen Prof. Dr. Zweig, Çin’deki hükümet politikalarını ele aldı.
“Çin Hükümeti Tersine Beyin Göçünü Teşvik Etti”
Prof. Dr. Zweig, Çin hükümetinin tersine beyin göçünü devlet politikası haline getirdiğini ve ülkeye teknolojik açıdan katkı sağlayanları teşvik ettiğini söyledi. Bu insanlara hem parasal açıdan hem de kariyer anlamında olanaklar sağlandığını kaydeden Prof. Dr. Zweig, “Ülkeye getirilen teknoloji beğenilince bütün kapılar açılıyor” şeklinde konuştu.
Göç ve teknoloji transferi arasında bağlantı kuran ilk kişi olan Prof. Dr. Zweig, konuşmasına Hindistan örneği üzerinden devam etti. Prof. Dr. Zweig, tersine beyin göçü noktasında Hindistan’ın Çin’den daha yavaş olduğunu ve bunun da arz kısıtından kaynaklandığını belirtti.
“Hindistan’daki beyin göçü Batı’ya ihraç edilirken, Çin’de ise tam tersi bir durum yaşanıyor” ifadelerini kullanan Prof. Dr. Zweig, Çin’in bulduğu teknolojiyi kendi sanayisi için kullandığını söyledi.
Söyleşi, Prof. Dr. Zweig’in öğrencilerden gelen soruları cevaplamasının ardından sona erdi.