AJANS ÜNİVERSİTE-Esra MUTLU
Yüksek çözünürlük ve ses kalitesiyle izleyenlere farklı bir seyir keyfi sunan 4K, son 3 yıldır hayatımızda. Temelleri 2003 yılında atılıp prototipleri oluşturulsa da 4K, Türkiye için yeni bir teknoloji. Yalnızca televizyon yayıncılığında değil, dijital sinematografide de kullanılan 4K teknolojisini Sony Türkiye TV Yayıncılık Çözümleri Yöneticisi Deniz Güler Şahin ve İÜ İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Onur Akyol anlattı.
4K’nın kaliteli bir izleme keyfi sunduğunu belirten Deniz Güler Şahin, “4K iyi bir izleme keyfi sunuyor. Gözün algıladığı gibi algılanmasını sağlıyor. Renk ve gölgeler sayesinde derinlik algısı yaratıyor ve 3 boyut etkisi veriyor. Gri, siyah tonları her şeyin tonunu görebiliyorsunuz. Görüntü daha gerçekçi oluyor” dedi.
Sony’nin bu alanda büyük bir üretici olduğunu ifade eden Şahin, “Sony 4K ile ilk canlı yayını yapan firma. İlk büyük denemeleri yapan firma da Sony. İlk 4K tiyatrodan canlı yayını, ilk futbol canlı yayını yaptık Setteki kameradan, sinemadaki projeksiyona, evdeki televizyonlara, cep telefonlarına kadar çok geniş argemiz var” şeklinde konuştu.
“4K Teori Değil, Gerçek”
4K’nın zaman içinde yayılacağını belirten Şahin, “Bugün artık 4K bir teori değil, gerçek. Keza 4K filmler çekiliyor, cep telefonlarımız 4K çekebiliyor. Bu anlamda realite ama evlerimizde HD televizyonlar var. Yeni televizyonlar 4K olacak. 4K televizyonlar şu anda adetli olarak satılıyor ama giderek artacak. TRT de 4K kanal açtı. HD’ye nasıl geçtiysek 4K’ya da öyle geçeceğiz” dedi.
4K’ya tam olarak geçmenin kademeli olarak yapılabileceğini söyleyen Şahin, “Sinemalara gelecek, yavaş yavaş teknoloji de ucuzlayacak. İlk gelen teknoloji arge masrafları sebebiyle pahalı olur. Teknoloji daha ulaşılır hale gelecek ve kademeli olarak geçeceğiz” diye konuştu.
4K ile Sinemadaki Seyir Keyfi Evde
Seyircinin beklentisi sonucunda daha kaliteli çözünürlük çalışmalarının başladığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Akyol, “Sinemadaki görüntü ve ses kalitesi izleyicinin beklentilerini arttırdı. Sinemaya gittiğimizde temel olarak yüksek çözünürlüğü ve yüksek ses kalitesini evde nasıl yaşarız beklentileri, televizyon yayıncılığı anlamında daha kaliteli çözünürlüğe nasıl ulaşılır çalışmalarını arttırdı. 4K, şu anki yayın standardı HD’nin 4 katı çözünürlükte bir yayın standardı. İzleyicilerin sinemada yakaladıkları izleme ve seyir keyfini arttırmaya yönelik bir yayıncılık türü” dedi.
Maçların 4K Yayınlanmasıyla 4K Geniş Kitlelere Ulaştı
4K’nın yeni bir teknoloji olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Akyol, “4K üzerine Japon merkezli yayıncılık kuruluşu NHK’nin daha önce yaptığı çalışmalar 2003 yılına kadar gidiyor. Özellikle 2013 yılında yayıncılık hayatında hızlı bir şekilde yer edinmeye başladı. Türkiye’de de TRT’nin kurduğu 4K Kanal üzerinden takip ediliyor. 4K yayınlanan maçlar var. Bu maçların yayınlanmasıyla birlikte 4K teknolojisi geniş kitlelere ulaşmaya başladı. Dünyada bir değişim söz konusu. Bu da yayıncılık sistemlerinde aşama kaydedilmesinin ya da bir adım yukarı çıkmaların temel uygulama alanı oluyor” dedi.
4K Türkiye’de emekleme aşamasında diyen Yrd. Doç. Akyol, şöyle devam etti: “Deneme aşamasındayız. HD’ye geçişte ülkemiz hızlı hareket etmişti. HD tam anlamıyla oturmuşken pat diye yeni bir sistem çıktı. Emekleme safhasına geçtik, Bunun yürüme ve koşma safhaları önümüzdeki 5 yıl içinde olabilir” dedi.
8K ve Hologram Teknolojisi Yaygınlaşabilir
8K prototipleri oluşturulmaya başlansa da 4K henüz tam anlamıyla yaygınlaşmadı ve 4K’nın 2020 yılında tam olarak oturacağı öngörülüyor. 8K’yı konuşmak için erken olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Akyol, teknolojide hızlı bir değişim olduğunu ve ileride belki de hologram teknolojisinin yaygınlaşabileceğini ifade etti.