Tasarım Ödüllü Çevreci Hidroist Yarışlara Hazır

AJANS ÜNİVERSİTE

İÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencilerince 2011 yılında kurulan Hidroist Grubu, yaptığı Hidroist-14 adlı 3. araç ile yeni yarışlara hazırlanıyor. Hidrojenden elde edilen elektrik enerjisi ile çalışan Hidroist-14, atık olarak doğaya sadece su bırakıyor. Bu özelliği ile Hidroist-14 tamamen çevreci bir araç. 6 kg’lik hidrojen tüpü ile hiçbir pile ve şarj edilmeye ihtiyaç duymaksızın kendi elektrik enerjisini kendisi üretiyor. Saatte 80 km hız yapabilen Hidroist-14, 74 kg ağırlığında, yaklaşık 2.5 metre uzunluğunda, bir metre yüksekliğinde ve 3 tekere sahip.

Türkiye’deki örneklerinden farklı olarak Hidroist-14’ün şasesi, aracın daha hafif olmasını ve bu sayede daha az enerji harcayarak daha çok yol almasını sağlamak maksadıyla, alüminyum yerine karbon fiberden üretildi. İÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi (BAP) ve sponsorların desteği ile üretilen araç, 100 bin liraya mal oldu.

“Her Şey Sıddık Hoca’nın Teklifi ile Başladı”
Hidroist Grubu’nun nasıl kurulduğunu ve Hidroist-14’ün nasıl yapıldığını, ekibin kurucularından ve şu anki kaptanı Gürcan Sarı’dan öğrendik. Sarı, her şeyin bir gün derste, İÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sıddık Yarman’ın, TÜBİTAK yarışmaları için araç üretecek bir grubun kurulmasını teklif etmesiyle başladığını söyledi.

Hocalarının bu teklifi üzerine Sarı ve bir grup İÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencisi tarafından, 2011 yılında, Hidroist Grubu kurulur. Hidroist kurulduğunda, TÜBİTAK’ın 2012 yılında düzenleyeceği yarışmaya topu topu dört ay vardır ve ekibin hiçbir üyesi daha önce böyle bir çalışmada yer almadığından deneyim sahibi değildir. İşe, Türkiye ve dünyadaki benzer ekiplerin ve araçların incelenmesiyle başlanır. Kısa süre içerisinde proje hazırlanır, İÜ BAP’a sunulur. Projenin kabul edilmesiyle çalışmalara başlayan Hidroist Grubu, dört ay gibi kısa bir sürede ‘’Sigma’’ adı verilen, hidrojenle çalışan ilk aracı üretir. Grup, bu araçla TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araçlar Yarışması’nda en iyi tasarım ödülünü alırken yarışmayı da yedinci olarak tamamlar.

Sigma ile elde edilen başarının ardından, 2013 yılı TÜBİTAK “Alternatif Enerjili Araçlar Yarışması”nda birinci olmak amacıyla yeni bir aracın üretilmesine karar verilir. Ancak üretilen araçla hedef olarak belirlenen başarıya ulaşılamaz.

Hidroist Grubu, 2014 yarışması için yeniden hazırlıklara başlar. Yeni yarışmaya, üretilecek yeni araçla katılma kararının ardından sponsor arayışına koyulan ekip, 20 sponsorun ve İÜ BAP’ın desteği ile Hidroist-14’ü yapar.

Sarı, aracın üretimi için 100 bin lira üzerinde bir ödeneğe ihtiyaç duyduklarını, bunu BAP ve sponsorlar aracılığı ile sağladıklarını ifade etti. Dünyada her geçen gün çevresel ve alternatif yakıtlı araçlara duyulan ihtiyacın arttığını belirten Sarı, araçlarının bu ihtiyaca cevap vermesini sağlamanın çabası içinde olduklarını sözlerine ekledi. Buluşlarının endüstriyel alanda ilgi çektiğini ve bu sektöre büyük bir katkı sağladığını da dile getiren Sarı, TÜBİTAK “Alternatif Enerjili Araçlar Yarışması”ndan sonraki hedeflerinin uluslararası yarışmalar olduğunu vurguladı.

Hidroist-14 Avcılar’da Tanıtıldı
Hidroist Grubu’nun yeni aracı Hidroist-14’ün tanıtımı ve test sürüşü, 7 Ağustos günü Avcılar’da, Avcılar Belediyesi Başkanı Dr. Handan Toprak Benli’nin katılımıyla gerçekleştirildi. Avcılar Sahili’ndeki deneme sürüşünün ardından, Avcılar Belediyesi Başkanı Dr. Handan Toprak Benli şu açıklamayı yaptı: “Benzin kullanılmayan, çevreyi kirletmeyen bir araç geliştiren gençlerimize teşekkür ediyorum. Bilimin ışığında, ekolojik bir çevreye sahip olabileceğiz. Çok önemli bir keşfin ve denemesinin Avcılar’da yapılıyor olmasından da ayrıca gurur duymaktayım. Genç bilim insanları sayesinde geleceğe daha temiz bir çevre bırakma şansımız doğmuştur.’’

“Hidrojenli Araçla Daha Fazla Yol Kat Ediyorsunuz”
Hidroist-14’ün Proje Yürütücülerinden İÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yasin Özçelep, Hidroist-14 ile ilgili şöyle konuştu: “Üniversite olarak üç yıldır hidrojen enerjisi üzerinde çalışıyoruz. 1 litre hidrojen ile 1 litre benzin karşılaştırıldığında, benzin daha ucuza gelse de, hidrojen ile daha fazla yol alınabilmekte. Dünyada yapılan çalışmalardan örnek verilecek olursa, bir tüpe 6 kg hidrojen basarsanız, bir cipi 600 km götürebilirsiniz. Böyle düşünüldüğü zaman, hidrojen çok verimli bir yakıt. Bizim kullandığımız dizel motorların verimi yüzde 30 seviyelerinde. Geliştirdiğimiz elektrik motorların verimi ise yüzde 90’larda.
Projemizin en önemli özelliklerinden biri de hiç atığının olmaması. Kullandığımız hidrojen modülünün tek atığı var, o da su. Fakat suyu da dışarı atmıyor, kendi içerisinde tekrar kullanılabiliyor. Özetle Hidroist-14 sıfır atıklı, çevreci bir ürün.”