Taşa Kazınan Kimlik: Osmanlılar’da Ölüm Kültü ve Mezar Taşları

AJANS ÜNİVERSİTE- Ferhat KORKMAZCAN

İÜ Edebiyat Fakültesi Amfi11 salonunda 19 Mart Perşembe günü saat 17.00’de gerçekleşen seminerin bu haftaki konuğu İÜ Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. A. Tarkan Okçuoğlu oldu. Okçuğlu, osmanlıdan kalan taş belgeleri sunu şeklinde anlattı.

Okçuoğlu: ‘’İstanbul’ a gelen seyyahlar selvilerle dolu mezarlıklardan hayranlıkla söz ederler. Kent içinde küçük çapta ya da surların dışında devasa alanları kaplayan mezarlıklardaki taşlar eski kültürden günümüze kalan çok özel belgelerdir’’ dedi.

Okçuoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Mezar taşlarının motifleri bizlere sağlam bir veri tabanı oluşturabilir. Mezar taşlarından; biyografiler,ölüm nedenleri,hastalıklar gibi bilgiler ediniriz. Osmanlıda ilk olarak şehir dışında kurulan mezarlıklar nasıl oldu da şehir içine girdi. 1836 tarihli ‘Herllert Planı’ üstünde İstanbul’un başlıca mezarları daha çok Galata ve Karaca Ahmet’te yer aldığı anlaşılıyor.”

Okçuoğlu, Osmanlı’nın ölüme nasıl yaklaştığı, cenaze gelenekleri ve cenaze törenlerinin nasıl yapıldığı, mezar taşlarındaki kitabelerin içerikleri ve onları taçlandıran sarıkların, feslerin anlamları gibi konulara da değindi. Okçuoğlu, gelinen noktada mezarlık alanlarının nasıl rant alanlarına döndüğünden bahsederek tarihçilerin bu konulardaki çalışmaları hakkında bilgiler paylaştı.