AJANS ÜNİVERSİTE- Esra Mutlu
Yaşı 100’ü geçmiş, tarihe tanıklık etmiş, anıt ağaç kapsamına giren, simgesel ağaçların bakımı, “ağaç doktoru” diye tabir edilen ekipler tarafından yapılıyor. Ağaçların hastalıklı kısımları temizlenip, koruyucu işlemleri yapıldıktan sonra ağaçlar yeni nesillere bırakılıyor
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne bağlı ekipler tarafından 2001 yılında başlatılan “ağaç restorasyonu” projesi yeni ağaçların da eklenmesi ile kapsamını genişletti ve İstanbul genelinde bakıma ihtiyacı olan tarihi ağaçların bakımı gerçekleştirildi. 2001 yılında 100 ağaçla başlayan çalışmalar, 2013 yılında 2500 ağacı kapsadı. Nisan ayında başlayan restorasyon çalışmaları Aralık ayında son buluyor.
Ekipler, arazi çalışmaları sırasında ya da gelen teklifler aracılığıyla ağaçları tespit ediyor ve biyolojik ya da fizik olarak zarar görmüş yerlerini, çürük, mantarlaşmış kısımlarını temizledikten sonra kovuklarını ilaçlıyor. Koruyucu malzemeler sürüldükten sonra kapatıldığını ve böylece zamanla kovuğun ağaç kabuğunu andırdığını anlatan Budama ve Restorasyon Şefi Lütfi Çeribaş, ihtiyacı olan ağaçlara fiziki destek verdiklerini söyledi.
Çalışmaların genellikle Bebek, Eyüp Sultan, Yıldız Korusu gibi alanlarda yapıldığını belirten Çeribaş, daha önceki yıllarda 300 yıllık çınar, meşe, sakız gibi ağaçlara bu işlemi uyguladıklarını fakat şimdilerde küçük çapta ve küçük yaşta olanları da tedavi ettiklerini ifade etti.
Bahar döneminde başlayan çalışmalar, hava koşullarından dolayı kışa kadar bitiriliyor. Ağacın rutin olarak kontrolleri yapılıyor ve yıl içerisinde zarara uğrayan ağaçlara yapılan işlemler tekrarlanıyor. Özellikle trafik kazalarının ağaçlara zarar verdiğini söyleyen Çeribaş, bilinçsiz insanların da ilaçla doldurulan kovuklara dokunarak ağaçlara zarar verdiğini ve insanların çalışmalardan haberdar edilmesi gerektiğini söyledi.
Saha çalışmalarında yer alan Çevre Mühendisi Mevlüt Avşar Sağlam ise “Çalışmaları belli bir plan dâhilinde, aşama aşama yapıyoruz. Ağaçların restorasyonu yapıldıkça tarihi koruyoruz ve nesillere ağaçların daha sağlam aktarılmasını sağlıyoruz” diyerek çalışmaların titizlikle yapıldığını belirtti.
Soldan Sağa: Mevlüt Avşar (Çevre Mühendisi), Lütfi Çeribaş (Budama ve Restorasyon Şefi)
İBB’den Bahçıvanlık Kursu
İBB Park ve Bahçeler Müdürlüğü ve Peyzaj AŞ işbirliği ile insanların ağaç ve peyzaj konusunda bilinçlendirilmesi için bahçıvanlık kursu başlattı. Kurs, Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika programı dâhilinde ücretsiz olarak gerçekleştiriliyor. Peyzaja ve ağaca dair bütün konuların işlendiği kursun sertifikası katılımcılara iş imkânı da sağlıyor. Mühendisler tarafından verilen eğitim saha çalışmaları ile pratiğe aktarılıyor.