Ajans Üniversite- Gizem ÖZTÜRK
İÜ Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin katkılarıyla “Üniversitelerde Cinsiyetçi Ayrımcılık, Taciz ve Şiddet” ana temalı 8 Mart etkinliği için İÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde toplanıldı.
Sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki panelden oluşacak olan ilk oturum “Üniversitelerde Cinsel Tacize Karşı Etik İlke ve Yapılar“ başlığıyla merkez müdürü Doç. Dr. Sevgi Uçan Çubukçu’nun açılış konuşmasıyla başladı.
Çubukçu konuşmasında, “2014 yılı 8 Mart dünya kadınlar günü etkinliği bu sene de bizim gündemimizde ve yeni sorunlar üzerine düşünmek, tartışmak için bir fırsat olarak, değerlendirmek için çalışıyoruz. İÜ Kadın Soruları Araştırma ve Uygulama Merkezi olarak bu sene de her yıl olduğu gibi böyle bir etkinliği oluşturmuş bulunduk. Bütün dünyada, bütün toplumlarda olan bir sorun olan şiddet, cinsel ayrımcılık ve taciz meselesini ele aldık. Bu yolda ise, caydırıcı yaptırımlar, mekanizmalar, etik ilke ve yapılar üreterek, bu sorunları en aza indirgemeyi başarmak istiyoruz.“ gibi ifadelerde bulundu.
Aynur Soydan’ın oturum başkanlığında gelişen panelde, ilk konuşmasını İÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Zeynep Kıvılcım yaptı. İÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde 2009 yılında kurulan Etik Değerler Komisyonu’nun çalışmalarını değerlendirdi. Özellikle komisyon tarafından fakülteden 300 öğrencinin katılımıyla gerçekleşen bir anket söz konusu oldu. Anketin sonuçları üzerinden İÜ’de ayrıca mobbing, taciz sorunu ve buna dair kurumsal mekanizmaların gerekliliği tartışıldı.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden, Araş. Gör. Evrim Hikmet Öğüt, MSGÜ’de 2012 yılında hazırlanan “Cinsel Tacize Karşı Etik İlkeler Belgesi” ve buna dair bir kurul oluşturma sürecinde yer alması ve bununla birlikte deneyimlerini paylaştı. Sabancı Üniversitesi’nden Toplumsal Cinsiyet Araştırmaları Forumu Proje Koordinatörü Olcay Özer SÜ’de Cinsel Tacize Karşı Önlem ve İlkeler yönergesinin sürecini ve sonuçlarını, Boğaziçi Üniversitesi’nden, Uzm. Psk. Dan. Tülin Arman ise, BÜ Cinsel Tacizi Önleme çalışmalarıyla ilgili konuşmalarıyla ilk oturum tamamlanmış oldu.
Friedrich Ebert Stiftung’un desteğiyle gerçekleşen panel, Berrin Oktay’ın moderatörlüğünde ikinci oturumu başlattı. ‘Kadına Yönelik Ayrımcılık ve Şiddetle Mücadele: Kampanyalar’ın ana teması ile ‘Çocuk Gelinler-Uçan Süpürge, Kadın Cinayetlerini Durduracağız, Aile İçi Şiddete Son, Kreş Haktır’ kampanyaları, İÜ Kadın Çalışmaları Bilim Dalı, 2013–2014 Yüksek Lisans öğrencileri tarafından sunuldu.