T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmeliği Erişilebilirlik Hizmet İçi Eğitimi Yapıldı

AJANS ÜNİVERSİTE- Safiye ALTINKUM, Batuhan DEMİRCİ, Müge KIZILTEPE, Doğukan VERBİÇ

Hizmet içi eğitim, ilk olarak 25 Kasım 2015 tarihinde İÜ İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda yarım günlük bir eğitim verildi. Eğitimde İÜ Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Resa Aydın ve İÜ Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığından İÜ Engelli Mimari Koordinatörü Y. İç Mimar Gülsemin Kılıçarslan sunum yaptılar. Bakanlık tarafından doldurulması gereken formların tanıtımı yapılan eğitimde katılımcılardan alınan geri bildirim sonucunda ikinci bir eğitim daha yapılmasına karar verildi.

1 Nisan 2016 tarihinde İÜ İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda bütün güne yayılan ikinci eğitimde, eğitime davet edilen T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı (ASPB) Mühendis Sibel Demirel, ASPB Bakanlık Danışmanı Ayhan Metin, ASPB İstanbul İl Müdür Yardımcısı Halis Kuralay konuşmacı olarak katıldı.

Açılış konuşmasını Merkez Müdürü Prof. Dr. Resa Aydın yaptı. Daha sonra “Erişilebilirlik Kavramı ve Önemi, Binalarda ve Açık Alanlarda Erişilebilirlik” konusunda Ayhan Metin tarafından sunum gerçekleştirildi. Metin, “Herkesin istediği yere ve hizmete bağımsız ve güvenli olarak ulaşabilmesi erişilebilirliktir” diyerek erişilebilirlik kavramını açıkladı. Metin, kendisinin engel durumundan söz ederek, “Kendi hayatımdan örnek vereyim, eğer baston kullanmasaydım muhtemelen İÜ’de doktora öğrencisi olamazdım. Eğer baston kullanamasaydım evimizin önündeki 3 basamağı aşamayacaktım ve hayatımı evde geçirecektim. İyi ki baston kullanabilmişim” dedi. Metin, çevrede tekerlekli sandalye, koltuk değneği gibi araçlar kullanan engelli vatandaşların günlük hayatta karşılaştıkları zorluklar, hatalı ve eksik yapılan yol, kaldırım ve rampalardan bahsederek bu gibi yerlerde alınması gereken önlemler ve olması gereken özellikleri anlattı. ASPB İstanbul İl Müdür Yardımcısı ve Komisyon Yedek Üyesi Halis Kuralay da Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonu çalışmaları hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Ulusal Erişilebilirlik Sistemine Veri Girişi Hakkında bilgilendirme yapan ASPB Mühendisi Sibel Demirel, sisteme online veri girişi sırasında doldurulması gereken form ve zorunlu bilgileri aktardı. Sonrasında katılımcıların sorularını yanıtlayarak ilerleyen süreçte destek alabilecekleri birimlerin iletişim bilgilerini paylaştı.

Eğitimin uygulama olan kısmında İstanbul Üniversitesi Engelli Mimari Koordinatörü Yüksek İç Mimar Gülsemin Kılıçaslan ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlık Müşaviri Ayhan Metin erişilebilirlik formlarının doldurulmasının önce pdf çıktısı üzerinde yapılmasının daha sonra sisteme girişinin önemli bir avantaj olacağından bahsederek örnekler gösterdiler. Kılıçaslan, binaların erişilebilirlik durumlarının tespiti ve gereken düzeltmelerin yapılması konusunda İÜ Rektörlüğü ve Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığının desteklerinin olduğunu gerektiği kadar bütçe ayrılacağını söyledi. Bugüne kadar yapılan harcama bütçesinden bahsederek, Orman Fakültesi’nin engelsiz belgesi almasına çok az süre kaldığını belirtti. Bina sorumlularının sadece tespit yapacağı formu pdf olarak Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığına da ulaştırılmalarının yapılacak erişilebilirlik çalışmasında çok önemli zaman kazandıracağını söyledi.

Programın sonunda İÜ Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü tarafından teşekkür belgeleri konuşmacılara verilerek katılımcılarla toplu fotoğraf çekildi.