Suriyeli Çocuklar Hayata Eğitimle Tutunacak

AJANS ÜNİVERSİTE-Merve KOYUNCU

Fotoğraf: Hamza AKTAY-Emre ESER

Ülkelerindeki savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin sayısı resmi rakamlara göre 700 bini geçti. Bu süreçte en büyük zorluğu okul sıralarında olmaları gerekirken, dilini bile bilmedikleri bir ülkede büyümeye çalışan çocuklar yaşıyor

Bundan yaklaşık üç yıl önce Suriye’de başlayan iç savaş ve bunun neticesinde yaşanan büyük insani sorunlar ile binlerce masum insanın ölümü, Suriyelilerin kendi vatanlarından ayrılıp komşu ülkelere sığınmalarına neden oldu. Giderek ülke geneline yayılan ve şiddetlenen savaşla beraber had safhaya ulaşan siyasal ve toplumsal kriz sebebiyle can güvenliği kalmayan ve huzurdan yoksun yaşayan sivil halkın evini barkını bırakıp kendi topraklarından kaçışı, başka ülkelere sığınması hâlen devam ediyor.

Bu süreçte yurdunu terk etmek durumunda kalan Suriye halkına kapılarını açan Türkiye’ye sığınan yaklaşık iki milyon Suriyeli, ülkemizde kendilerine yeni bir hayat kurmanın gayreti içinde. Türkiye’nin farklı şehirlerine yerleşen sığınmacıların yeme içme ve barınma ihtiyaçları karşılanmaya çalışılırken unutulan çok önemli bir mesele var: Türkiye’ye sığınan Suriyeli çocukların eğitimi.

Bu çocuklara eğitim verilmesi noktasında karşılaşılan en büyük sorun, dil sorunu. Yaşadıkları kötü olayların etkisi altında yaşam mücadelesi veren, yabancı bir kültür içinde kendilerini ifade etmeye çalışan Suriyeliler, bu konuda karşılaştıkları dil problemlerini, Halk Eğitim Merkezleri’nde verilen Türkçe dersleri ile aşmaya çalışıyorlar.

DSC_0089 - Kopya

Suriyeli çocukların da yaşıtları gibi eğitim alması gerekiyor ancak bu haktan yararlanabilmesi için yerine getirilmesi gereken hukuksal, resmî prosedürler var. Ne yazık ki bu konuda sahip oldukları bilgiler bir hayli sınırlı.

2010-2011 ders yılında, yabancı kimlik numarası taşıyan 9 bin 461 çocuğun temel eğitime kayıt yaptırdığını ifade eden İÜ Hukuk Fakültesi Milletlerarası Hukuk Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Galip Engin Şimşek, Türkiye’de yaşayan Suriyeli çocukların eğitim hakkıyla ilgili şu bilgileri verdi:

“Kamplarda yaşayan çocuklara oralarda kurulan okullarda, diğer yerlerde yaşayan çocuklara da ikamet izni ile ikamet ettikleri yerlerde eğitim veriliyor. Kimsesiz sığınmacı çocuklar ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün bakım hizmetlerinden yararlanıyorlar. Ancak bu imkândan yararlanabilme hakkı, yaş testi ve bulaşıcı hastalık testi gibi usuller sonrasında kazanılabilmektedir. Kimsesiz çocukların ailelerinin bulunmasına yönelik çalışmalar ise BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve Türk Kızılay’ı tarafından yürütülmektedir.”

Kimsesiz çocuklar için hukuksal düzenlemeler yapıldığından, onların daha güvende olacaklarının altını çizen Yrd. Doç. Dr. Şimşek, geçmişte yaşadıkları sıkıntılı durumlar yüzünden sığınmacı çocukların ek desteğe ihtiyaç duyduklarını ifade etti.

Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Elif Uzun, Türkiye’de bulunan Suriye vatandaşlarının da Türkiye’deki zorunlu eğitime tabi olduklarını belirtti. Yrd. Doç. Dr. Uzun, bu eğitime tabi olanların ülkede hangi sıfatla bulunduklarının bir önemi olmadığını ifade ederek sözlerine şöyle devam etti:

“Zorunlu eğitim hakkı, Türkiye’de bulunan mülteci ve şartlı mülteciler ya da eski düzenlemedeki ismiyle sığınmacılar için de geçerlidir. Yani 6-14 yaş grubundaki uzun süreli ikamet alan Suriyeli çocuklar, il millî eğitim müdürlükleri tarafından belirlenen okullarda eğitim alabilmekteler. Yabancılar şube müdürlükleri, bu grupları tespit eder etmez Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bilgi verir ve çocukların eğitim almalarını sağlamaya çalışırlar. Diğer yaş gruplarında ise eğitim isteğe bağlıdır. Bu konudaki uygulamada, Suriye’den gelenle mülteci statüsü alan veya Türkiye vatandaşı olan arasında bir fark yoktur. Dil problemi konusunda çocuklar daha şanslılar. Çünkü yaşları küçük olduğundan, ebeveynlerine göre daha hızlı ve daha kolay dil öğrenebiliyorlar.”