AJANS ÜNİVERSİTE-Esra MUTLU
Düzenledikleri etkinlikler ile öğrencilerin su ürünlerinin tüketimi konusunda bilinçlenmesini ve alanda uzmanlaşmak isteyenlere ön bilgi verilmesini amaçlayan Mutfak Sanatları Kulübü’nün Danışmanı Doç. Dr. Gülgün Şengör, kulübe ve su ürünlerinin değerlendirilmesine dair bilgi verdi.
Su Ürünleri İşleme Teknolojisi alanında akademik çalışmalar yapan Doç. Dr. Şengör, “Kulübün temel hedefi su ürünlerinin tüketimi bilincinin oluşturulması, arttırılmasıdır. Ülkemizde taze tüketim alışkanlığının dışında başka lezzet ve teknolojilerin ürünlere uygulanabilirliğini öğrencilerimize uygulamalı olarak göstermek istiyoruz” diyerek kulübün hedefini açıkladı. Bu hedef doğrultusunda yılda iki etkinlik yaptıklarını ve bu etkinliklerde alanında uzman kişilerin verdiği seminerlerin yanı sıra uygulamalı eğitimlerin de verildiğini belirten Doç. Dr. Şengör, “Öğrencilerin programlarındaki yoğunluktan dolayı yılda iki aktivite yapabiliyoruz. Bu etkinliklerde dışarıdan alanında uzman kişileri davet ediyoruz. Önemli olan farklı bilgilerin ve deneyimlerin öğrencilerimize kazandırılmasıdır” şeklinde konuştu.
Kulübün öğrencilerin sosyalleşmesine ve Türk ve Dünya kültürlerindeki mutfağın tanıtılmasına da katkı sağladığını söyleyen Doç. Dr. Şengör, “Düzenlediğimiz uygulama gezilerimiz ve uzman kişilerin seminerleri ile kültürel ilişkilerin turizmin gastronomi altında bir perspektiften öğrencilere sunulmasını sağlayabiliyoruz” dedi. Kulüp bünyesinde yalnızca Su Ürünleri Fakültesi öğrencisi bulunmuyor. Kulübün aralarında Edebiyat Fakültesi, Fen Fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden de öğrencilerin bulunduğu 70 üyesi bulunuyor. Doç. Dr. Şengör, üye sayısından ve aktivitelere katılımdan memnun olduğunu ifade etti.

Kendi Suşini Kendin Yap
SÜF-MUTFAK, geçen yıllarda “Su Ürünlerinin Paketlenmesinde Kullanılan Ambalaj Malzemeleri ve İnnovatif Yaklaşımlar” ve “Türkiye’de Hazır Yemek Sektörüne Bakış ve SousVide Tekniğinin Su Ürünlerindeki Uygulamaları” konulu seminerler düzenledi. Şef Talip Mavruk eşliğinde “Uygulamalı Suşi Kursu” da düzenleyen kulüp öğrencilerin kendi suşilerini hazırlamalarına imkân sağladı. Ayrıca kulüp, eğitimlerde kullandığı önlüklerinde ve katılımcılara takdim ettiği sertifikalarda kulüp üyeleri tarafından oluşturulan logoyu kullandı.
Fiziki Şartlar ve Maddi İmkânsızlık Kulübü Zorluyor
Öğrencilerin zamanlarının yeterli olmamasının aktivitelerin istenilen boyutta yürütülmesini engellediğini belirten ve etkinliklerin öğrencilerin sınav takvimi dışında kalan dönemde yapılabildiğini söyleyen Doç. Dr. Şengör kulüpte maddi imkânsızlıkların olduğunun ve çalışmaların kulüp üyelerinin gayretleri ve iyi ilişkiler sayesinde yapılabildiğinin altını çizdi. Fakültede bulunan uygulama alanının da fiziki olarak iyi bir durumda olmadığını belirten Doç. Dr. Şengör, “İşleme Teknolojileri Laboratuvarı’nda uygulamalarımızı yapıyoruz. Mutfak ortamı aslında dışarıya açık havalandırmaların olduğu, hijyenin kontrol altına alınabildiği ortamlardır. Şimdiki mevcut imkânlarımızda böyle bir ortam yaratamadığımız için farklı amaçlarla kullandığımız laboratuvarımızı uygulamalara tahsis ediyoruz” dedi. Kulüp, fiziki şartları göz önüne alarak eğitimlerde buharlı pişirme tekniğinin yanı sıra vakumlanmış torbalar içerisinde ve düşük sıcaklıkta ısı uygulanarak yapılan bir pişirme tekniği olan sousvide tekniğini uyguluyor. Doç. Dr. Şengör, farklı pişirme tekniklerinin ürüne kattığı lezzetlerden söz etti ve bu yönde deneysel araştırmalar yaptıklarını belirtti.
Sadece mevsiminde değil yılın on iki ayı su ürünlerinin tüketimi büyük önem taşıyor. Su ürünleri besin kompozisyonları açısından insan sağlığına yararlı besin değerleri içeriyor. Omega 3 ve proteince zengin olan su ürünlerinin her yaş grubunca tüketilmesi öneriliyor. Ayrıca diyetetik ürünler olması dolayısıyla bu ürünlerin sindirilebilirliği ve metabolize edilebilirliği oldukça yüksek. Kulüp bünyesinde de hem bulunması kolay hem protein ve lezzet kaynağı olduğu için uygulamalarda daha çok somon balığı kullanılıyor.
“Su Ürünlerinde Gastronomi” Akademide
Son yıllarda tüm dünyada büyük bir öneme sahip olan gastronominin eğitimi ağırlıklı olarak özel üniversitelerde veriliyor. Gastronomi eğitim anlamında, yakın zamanda İÜ Su Ürünleri Fakültesi’nde lisans eğitimine seçmeli ders olarak dâhil edilen “Su Ürünlerinde Gastronomi” dersi ilk olma özelliği taşıyor. Bu ders, sağlıklı, dengeli beslenmeye katkı sağlayacağı düşünülerek akademik programa dâhil edildi.
“Gıda bütün insanların vazgeçemeyeceği bir unsur. Dolayısıyla dünya ve insanlar var olduğu sürece yeni lezzetler arayışına gireceklerdir. Toplumların geçmişten günümüze alışkanlıkları günümüzdeki teknolojilerle birleşerek daha zengin mutfakların ortaya çıkmasına sebep olacaktır. Artık sadece karın doyurmak değil, damak lezzetinin yakalanması ve hem besin değeri açısından zengin hem lezzet ve doyuruculuğu yüksek gıdaların tüketime kazandırılması son derece önemli” diyen Doç. Dr. Şengör, gastronomiye artan ilgiye dair yorumda bulundu.