AJANS ÜNİVERSİTE – Beyza Nur KIZILDEMİR
Fakülte temelinin 1930’lu yıllara dayandığını belirten Prof. Dr. Albay, o dönemden bu güne yüksekokuldan fakülteye doğru bir evrilme gerçekleştiğini söyledi. Son 1 yıldır “Su Bilimleri” olarak isim değişikliğine gidildiğini kaydeden Prof. Dr. Albay, fakültede verilen eğitimin içeriğinden bahsederek, bakteriyel araştırmalardan en yüksek organizasyonlu canlılara kadar, su kaynakları ile ilgili bütün araştırmaları yaptıklarını vurguladı. Prof. Dr. Albay, “Aynı zamanda su kaynaklarının etkin ve sürdürülebilir kullanımı açısından gerekli modellemeleri ve patentleri sağlamaya yönelik çalışmalar da yapıyoruz” dedi. Prof. Dr. Albay, ilaç sanayisinde kullanılan hammaddelerin büyük bir kısmının sularda yaşayan alglerden elde edildiğini örnek göstererek, sudan elde edilecek her türlü hammaddeyi keşfettiklerini de sözlerine ekledi.
Fakülte olanaklarının oldukça yüksek olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Albay, en büyüğü 32 metre olmak üzere toplamda 7 adet araştırma teknelerinin olduğunu belirtti ve şunları aktardı: “Hem kendi karasularımızda hem de uluslararası sularda çalışabilecek yetenekte araştırma gemilerimiz mevcut.”
“Su Büyük Bir Dünya ve Keşfedilmeyi Bekliyor. Gelecek Suda!”
Prof. Dr. Albay, isim değişikliğine gidilme sebeplerini ve yeni ismin fakülte açısından ne gibi farkları olacağından bahsetti. En büyük farkın “doğru bir tanımlama” olacağını söyleyen Prof. Dr. Albay, “Yeni isimle birlikte özellikle uzmanlık alanlarının tanımlanmasında çok büyük fayda göreceğiz” dedi. Liselere gidip saha araştırması yapıldığını kaydeden Prof. Dr. Albay, fakülte kapsamının doğru bir şekilde tanınmadığını gördüklerini belirtti ve sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Su Ürünleri” denince balıklar üzerine çalışan bir bölüm gibi algılanıyor.”
Söz konusu tespitin üzerine dünyadaki uygulamaların incelendiğini ve en iyi tanımı yapabilecek kelimenin arandığını söyleyen Prof. Dr. Albay, “Su konusunda eğitim almış uzmanlar hangi isimleri kullanıyor diye geniş çaplı bir araştırma yaptık ve “bilim” en uygun kelime olarak seçildi. Yurt içinden ve yurt dışından da bu konuda olumlu tepkiler ve övgüler alıyoruz” dedi.
Amaçlarının Su Bilimleri Mühendisliği’ni 3-5 yıl içerisinde ülkemizin en iyi 3 mühendislik dalından biri yapmak olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Albay, “3 yılda amacımızı gerçekleştirebildiğimiz takdirde bu başarının gururunu yaşayacağız. Çünkü su büyük bir dünya ve keşfedilmeyi bekliyor, gelecek suda” diyerek sözlerini noktaladı.
İÜ Su Bilimleri Fakültesi, şu ana kadar isim değiştiren ilk ve tek fakülte olarak eğitim hayatına devam ediyor. Su konusunda; kamunun ve özel sektörün ihtiyaçlarını karşılayabilecek yetkinlikte, bakanlık ve belediyelerde sık sık eğitimler gerçekleştiriyor.