AJANS ÜNİVERSİTE – Selin ŞAHİN, Abdurrahman MAZI, Furkan GÜNAYDIN
İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meriç Albay 22 Mart Dünya Su Günü’nde önemli açıklamalarda bulundu
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu 22 Mart 1993 tarihini “Dünya Su Günü” olarak ilan etti. İlk kez 1992’de Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansı’nda önerilen “Dünya Su Günü”, gerek BM üyelerinin, gerekse diğer dünya ülkelerinin giderek büyüyen temiz su ihtiyacı sorununa dikkat çekti. İçilebilir su kaynaklarının korunması ve çoğaltılması konusunda somut adımlar atılması amacıyla bu isme bir gün adamak anlamında oluşturuldu.
Suyun Dünya’daki ve Türkiye’deki son durumu, insanların suyu kullanım konusundaki bilinç eksikliği ve yapılması gereken çözüm projeleri hakkında konuşan Albay,“ Su miktarı olarak çok gerideyiz. Avrupa’da suyu bizden 12 kat fazla olan ülkeler var. Lakin biz su sıkıntısı çekiyoruz” dedi.
Türkiye’de suyun bilinçsiz kullanımını, kaynakların kirletilmesini ve su kültürsüzlüğünü eleştiren ve suyu yıllardır çok kötü kullandığımızı ifade eden Albay, “AB, bize 2017 yılına kadar sularınızı temiz hale getirin dedi. Biz ise bunu 2027 yılına kadar yapabileceğimizi söyledik. Durumun vehametini buradan anlayabiliriz” diyen Albay, Manyas’tan Sapanca’ya kadar hemen hemen bütün göllerimizde sıkıntı olduğunu belirtti.
“Su Sorunlarına Bütçe Temelli Değil, Ekosistem Temelli Bakıyoruz”
Sorunlara geniş açıyla baktıklarını ifade eden Albay, “ Bakterisinden kuşuna kadar ekosistem kaynaklı araştırmaları yapıyoruz. Üç Avrupa Birliği projesini şu an da yürütüyoruz” dedi. Ayrıca havzalar arası su taşımanın, sorunu kalıcı olarak çözmeyeceğini dile getiren Albay, sular doğal havzalarından alıkonulursa, bu kaynakların büyük zarar göreceğini söyledi.
Su sorunun ancak halka mal edilerek çözülebileceğini belirten Albay, “Çocuklarımıza daha çok, küçükken bu bilinci kazandırmalıyız” dedi. Bu sorunu halledebilecek olan insanlar olduğu gibi en büyük tehdidin de yine insanlar olduğunu sözlerine ekledi.
ITU Cevre muhendisligi ve diger onemli bolumler dururken, su urunleri gibi dunyada karsiligi olmayan bir bolumun dekani aciklama yapmis :)))